FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA:BLAGI RAST KREDITA STANOVNIŠTVU U LIPNJU

ZAGREB, 17. kolovoza 2004. (Hina) - Ukupna potraživanja poslovnihbanaka od stanovništva, u što su uključeni i kunski i devizni kreditistanovništvu, te poduzeća i dalje odražavaju trend usporavanja stoperasta na godišnjoj razini. Ukupni plasmani u lipnju dosegnuli surazinu od 116,77 milijardi kuna ili 12,2 posto više nego u istommjesecu prošle godine.
ZAGREB, 17. kolovoza 2004. (Hina) - Ukupna potraživanja poslovnih banaka od stanovništva, u što su uključeni i kunski i devizni krediti stanovništvu, te poduzeća i dalje odražavaju trend usporavanja stope rasta na godišnjoj razini. Ukupni plasmani u lipnju dosegnuli su razinu od 116,77 milijardi kuna ili 12,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

U analizi Raiffeisenbank (RBA) se navodi da su nakon prošlomjesečnog laganog pada, u srpnju krediti stanovništvu porasli za 1,5 posto na mjesečnoj razini. Tako su potraživanja od stanovništva iznosila 57,75 milijardu kuna (porast od 17,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine).

U promatranom razdoblju nije bilo utjecaja tečaja na ovakvo kretanje kredita jer je kuna u promatranom razdoblju u odnosu na euro tek blago ojačala (za 0,05 posto). Jedan od razloga takvog kretanja kredita stanovništvu, analitičari RBA vide i u slabijoj potražnji stanovništva za kreditima nakon njihovog zamjetnog rasta ostvarenog u proteklim godinama tj. smanjenje osobne potrošnje koja je velikim djelom bila financirana upravo kreditima poslovnih banaka.

Primjerice, i u lipnju je smanjenja prodaja novih automobila (za 17 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine).

Iako u konsolidiranoj bilanci poslovnih banaka, potraživanja od poduzeća i dalje bilježe sporije godišnje stope rasta nego potraživanja od stanovništva, iz RBA napominju da su potraživanja od poduzeća prvi put nakon rujna 2003. zabilježile godišnju stopu rasta veću od 5 posto.

Potraživanja poslovnih banaka od poduzeća krajem srpnja iznosila su 56,08 milijardu kuna (7,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine).

Promatrajući rast plasmana poslovnih banaka u prvoj polovici ove godine može se uočiti da su plasmani poduzećima porasli za 2,27 milijardi kuna ili 4,2 posto više u odnosu na prosinac 2003. a plasmani stanovništvu za 2,75 milijardi kuna ili 5 posto u odnosu na isto razdoblje, što pokazuje smanjenje nesrazmjera rasta plasmana stanovništvu i poduzećima u prethodnim godinama, navodi se u analizi RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙