FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRALSKI ZNANSTVENIK PROIZVEO STRUJU POMOĆU TRULIH BANANA

SYDNEY, 27. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Australski znanstvenik izumioje električni generator koji radi na trule banane, a trenutačno radina projektu ekološke elektrane koja bi radila na trulo voće.
SYDNEY, 27. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Australski znanstvenik izumio je električni generator koji radi na trule banane, a trenutačno radi na projektu ekološke elektrane koja bi radila na trulo voće.

Inženjer Bill Clarke, profesor na sveučilištu u Queenslandu, iskoristio je metan koji se razvija truljenjem banana za pokretanje električne turbine.

Na zamisao je, tvrdi, došao kada mu se australsko udruženje proizvođača banana obratilo s problemom recikliranja neprodanih banana.

"U sjevernom Queenslandu banana ima u izobilju i mogle bi biti odličan alternativni izvor energije", rekao je Clarke.

"Ipak, još uvijek ne znamo jesu li banane isplativ izvor energije, pa stoga moram utvrditi vrijeme koje im je potrebno da stvore metan i njegovu količinu", objasnio je.

To bi, kako očekuje, mogao znati u veljači. Pokažu li se banane doista isplativim energentom, moguća je izgradnja alternativne elektrane na banane koja bi energijom mogla opskrbljivati oko 500 kućanstava.

Ipak, za to će biti potrebno mnogo banana. Čak 60 kilograma tog omiljenog voća bilo je, naime, potrebno za 30 sati rada običnog kućnog ventilatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙