FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆE AMERIČKE VOJSKE O ABU GHRAIBU OPTUŽUJE I OBAVJEŠTAJCE

WASHINGTON, 25. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Pripadnici američkevojne obavještajne službe i civilne građevinske tvrtke koji su njimasurađivali bili su uključeni u zlostavljanje iračkih zatvorenika uzatvoru Abu Ghraib mnogo izravnije nego što se to dosad smatralo, kažese u jednom izvješću američke vojske objavljenom u srijedu.
WASHINGTON, 25. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Pripadnici američke vojne obavještajne službe i civilne građevinske tvrtke koji su njima surađivali bili su uključeni u zlostavljanje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib mnogo izravnije nego što se to dosad smatralo, kaže se u jednom izvješću američke vojske objavljenom u srijedu.

Izvješće general bojnika Georgea Faya i generala Anthonyja Jonesa, koje se usredotočilo na ulogu vojne obavještajne službe u zlostavljanju zatvorenika, otkriva da su 23 vojna obavještajca i četiri građevinska poduzetnika koji su s njima surađivali počinili 44 djela koja bi mogla završiti krivičnim optužbama za zlostavljanje.

Dužnosnici kažu da bi krivično mogao odgovarati i zapovjednik 205. obavještajne brigade pukovnik Thomas Pappas.

Ovo izvješće objavljeno je dan nakon što je istražno tijelo na čelu s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Schlesingerom otkrilo da neizravnu odgovornost za zlostavljanja zatvorenika snose i visoki civilni i vojni dužnosnici Pentagona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙