FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIŠTVO BiH NE ODUSTAJE OD SLANJA PIROTEHNIČARA U IRAK

SARAJEVO,17. kolovoza 2004. (Hina) - Odluka o slanju pirotehničara izBosne i Hercegovine u Irak neće biti promijenjena jer nema niti jednenove činjenice koja bi tražila njeno preispitivanje a sudjelovanjem uiračkoj misiji BiH može samo ojačati svoje odnose i savezništvo sNATO-om i Sjedinjenim Državama, priopćeno je u utorak iz službe zaodnose s javnošću Predsjedništva BiH.
SARAJEVO,17. kolovoza 2004. (Hina) - Odluka o slanju pirotehničara iz Bosne i Hercegovine u Irak neće biti promijenjena jer nema niti jedne nove činjenice koja bi tražila njeno preispitivanje a sudjelovanjem u iračkoj misiji BiH može samo ojačati svoje odnose i savezništvo s NATO-om i Sjedinjenim Državama, priopćeno je u utorak iz službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Dio sarajevskih medija u protelih je desetak dana dao snažnu potporu kampanji minorne oporbene stranke Socijldemokratske unije (SDU) koja je inicirala potpisivanje peticije protiv slanja pirotehničara u Irak.

Tu je kampanju snažno podržao i najtiražniji sarajevski list "Dnevni avaz" a kritičkim primjedbama na račun ranije odluke Predsjedništva BiH o uključivanju u program uklanjanja mina u Iraku oglasili su se i neki od dužnosnika vladajućih stranaka poput Stranke za BiH (SBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA).

Reagirajući na te zahtjeve, članovi Predsjedništva BiH su se po povratku s godišnjih odmora početkom ovog tjedna u utorak oglasili priopćenjem u kojemu su podsjetili kako je odluka o slanju pirotehničara u Irak motivirana željom da se pomogne narodu te zemlje ali i spoznajom kako je vrijeme da i BiH preuzme svoj dio međunarodnih obveza tako što će sudjelovati u mirovnim misijama širom svijeta.

Treći razlog za donošenje odluke o sudjelovanju u iračkoj misiji, podsjećaju iz Predsjedništva BiH, želja je da se potvrdi opredijeljenost za aktivno sudjelovanje u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv terorizma.

Ranije su donesene odluke o slanju časnika iz BiH u mirovne misije UN-a u Kongu i Eritreji a na temelju odredbi Ustava i Zakona o obrani odlučeno je i o slanju postrojbe od 36 pirothničara u Irak.

"Nema novih činjenica koje bi tražile preispistivanje odluke Predsjedništva BiH o slanju pirotehničke jedinice u Irak. Štoviše, u međuvremenu su donesene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku koje daju međunarodno-pravni okvir za ovakvu odluku. Također je važna odluka NATO-a o angažiranju svojih vojnih potencijala u obuci vojske Iraka", stoji u priopćenju uz pojašnjenje da je odluka sukladna općim smjernicama vanjske politike BiH a to su ponajprije članstvo u euroatlanstkim integracijama i jačanje prijateljskih odnosa sa SAD.

Prema prvobitnim planovima, pirotehničari iz BiH trebali su biti upućeni u Irak tijekom rujna no taj će proces kasniti najmanje tri mjeseca jer toliko treba za njihovo opremanje i obuku a ono još nije ni počelo.

Također je potrebno da Parlament BiH usvoji zakon o sudjelovanju u mirovnim misijama a nacrt takvog dokumenta pred zastupnicima bi se trebao naći krajem kolovoza.

Procjenjuje se da će iračka misija godišnje stajati BiH oko pet milijuna dolara od čega će polovicu sredstava osigurati američka vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙