FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI: PROCJENA AMAZONSKIH PLINOVA IZ STAKLENIKA "PRENISKA"

BRASILIA, 30. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Brojne procjene količinestakleničkih plinova koji nastaju paljenjem i deforestacijom uamazonskoj prašumi preniske su i ne uzimaju u obzir plin koji seoslobađa truljenjem vegetacije, rečeno je u četvrtak na konferenciji odeforestaciji.
BRASILIA, 30. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Brojne procjene količine stakleničkih plinova koji nastaju paljenjem i deforestacijom u amazonskoj prašumi preniske su i ne uzimaju u obzir plin koji se oslobađa truljenjem vegetacije, rečeno je u četvrtak na konferenciji o deforestaciji.

Znanstvenici brazilskoga nacionalnog instituta za istraživanje Amazone kažu da je u 2003. emitirana količna plina koja odgovara količini od oko 400 milijuna tona ugljičnog dioksida, što je 60 posto više od procjene koju su dali drugi znanstvenici na konferenciji.

"(Prašuma) emitira puno više nego što apsorbira", rekao je Philip Pearnside, istraživač toga instituta. Time je u pitanje doveo mišljenje prezentirano na konferenciji u srijedu, da je džungla maleni netto proizvođač kisika.

Na konferenciji se raspravlja o rezultatima Velikoga eksperimenta o biosferi-atmosferi u Amazoniji, najvećega svjetskog istraživanja o deforestaciji džungle. Istraživanje je počelo 1998., a provode ga brazilske i strane organizacije, među kojima i američka svemirska agencija NASA.

Područje uz Amazonu, neprekinuta šuma na površini većoj od kontinentalnoga dijela Sjedinjenih Država, u kojoj živi tridesetak posto svjetskih životinjskih i biljnih vrsta, u 2003. je godini smanjeno paljenjem i krčenjem za 2,388 milijuna hektara.

Fearnside kaže da treba uzeti u obzir i brane na Amazoni jer truljenjem drva nastaje metan. Četiri amazonske brane emitirale su više plina nego najveći brazilski grad, Sao Paulo, kaže Fearnside.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙