FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP RH O GRANIČNOM INCIDENTU JOŽKA JORASA

ZAGREB, 21. kolovoza 2004. (Hina) - Reagirajući na prosvjed JožkaJorasa, zbog kojega je nekoliko sati bio zatvoren granični prijelazSečovje, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske "sažaljenjem je konstatiralo da se gotovo svakoga ljeta ponavljaju sličnineugodni događaji". #L#
ZAGREB, 21. kolovoza 2004. (Hina) - Reagirajući na prosvjed Jožka Jorasa, zbog kojega je nekoliko sati bio zatvoren granični prijelaz Sečovje, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske "sa žaljenjem je konstatiralo da se gotovo svakoga ljeta ponavljaju slični neugodni događaji". #L#

Ministarstvo vanjskih poslova smatra, "posebno ovih dana i ovoga ljeta, posve neprimjerenim da se unutarnja izborna scena prelama preko granice susjedne prijateljske države".

Usto, "Ministarstvo vanjskih poslova drži se dogovora dvaju ministarstava vanjskih poslova da obje strane učine sve potrebne napore kako bi se izbjegli takvi incidenti", dodaje se u reakciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske na izgred na graničnome prijelazu Sečovju.

Kontroverzni slovenski poduzetnik i političar Jožko Joras u subotu je na nekoliko sati zatvorio granični prijelaz Sečovje (koji vodi na hrvatski prijelaz Plovanija) kako bi prosvjedovao jer je u petak morao platiti tisuću kuna kazne zbog carinskog prekršaja na hrvatskoj strani. Joras je danas izjavio je za slovenski radio kako je cilj njegova prosvjeda bio priključenje naselja u kojemu živi Sloveniji.

Joras je rekao kako je današnji prosvjed prekinuo kad mu je obećano da će ga u ponedjeljak primiti slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc.

"Naš cilj je da postanemo dio Slovenije", izjavio je Joras tijekom protesta za slovenski radio dodajući kako se nada da će mu to u ponedjeljak potvrditi i slovenski ministar unutarnjih poslova.

Joras živi u Mlinima u općini Buje, u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom i već nekoliko godina, obično uz izbore, državne blagdane i slične prigode daje izjave kako ne priznaje hrvatski suverenitet u naseljima južno od Dragonje niti "kontrolne točke" koje su 1991. postavili hrvatski policajci.

Joras će ove godine na parlamentarnim izborima nastupiti na listi Slovenske pučke stranke (SLS). Riječ je o stranci koja je donedavno bila članica koalicije premijera Antona Ropa, ali je nakon izlaska u svibnju na izborima za Europski parlament zabilježila vrlo loše rezultate. Joras je član tzv. narodnjačkog krila SLS-a, frakcije koja uoči svakih izbora jača u svim strankama bez obzira na ideološko opredjeljenje.

Uz politiku i proučavanje slovenske povijesti Joras se bavi i uzgojem konja, ugostiteljstvom i agroturizmom, a predstavnik je i jedne njemačke tvrtke za prodaju jedrilica.

Ovih dana osvježio je i svoju internet-stranicu joskojoras.com prilozima u kojima tvrdi da je Hrvatska do državnog teritorija između Dragonje i Mirne došla na protupravan način i dogovorom komunističkih moćnika Kardelja i Bakarića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙