FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUKOSOVE DIONICE POTONULE ZBOG STRAHA OD NJEGOVE JEFTINE RASPRODAJE

MOSKVA, 23. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dionice ruske naftnekompanije Jukos danas su ponovno potonule kako se intenzivirajustrahovi da će njegova ključna proizvodna jedinica Juganskneftgaz bitijeftino prodana nakon što idućeg tjedna istekne rok za podmirenjeporeznog duga te kompanije iz 2000. u visini 3,4 milijarde dolara.
MOSKVA, 23. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dionice ruske naftne kompanije Jukos danas su ponovno potonule kako se intenziviraju strahovi da će njegova ključna proizvodna jedinica Juganskneftgaz biti jeftino prodana nakon što idućeg tjedna istekne rok za podmirenje poreznog duga te kompanije iz 2000. u visini 3,4 milijarde dolara.

Jukosove dionice pojeftinile su 11,3 posto tijekom jutra, nakon što je The Financial Times izvijestio da ruske državne vlasti razmatraju pokretanje zahtjeva za naplatom poreznih potraživanja od Juganska za 2001. u visini tri milijarde dolara.

"Cilj tog novog zahtjeva za podmirivanjem poreznog duga čini se da je smanjivanje vrijednosti Juganska kako bi se nekim državnim kompanijama omogućilo da steknu vlasništvo nad njim", stoji u priopćenju brokerske tvrtke UFG. U toj tvrtki očekuju da će ukupna vrijednost poreznih potraživanja od Jukosa dosegnuti 10 milijardi dolara, dok u brokerskoj tvrtki Renaissance tvrde da bi mogla dosegnuti između 14 i 15 milijardi dolara.

Jukos mora svoj porezni dug iz 2000. platiti do 30. kolovoza. No, iz kompanije su objavili da to nisu u stanju jer im nedostaje gotovina, a zabranjena im je prodaja imovine.

Ruske porezne vlasti nisu spremne odmrznuti Jukosovu imovinu te su zaprijetile umjesto toga prodajom Juganska, koji sa 60 posto doprinosi ukupnoj Jukosovoj proizvodnji nafte. Prošloga tjedna ruska država angažirala je investicijsku banku Dresdner Kleinwort Wasserstein kako bi procijenila njegovu vrijednost .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙