FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: KURET ZAVRŠIO KARIJERU ČETVRTIM MJESTOM

ATENA, 21. kolovoza (Hina) - Karlo Kuret je završio natjecanje u klasi"finn" na Olimpijskim u Ateni kao četvrti, a s tim rezultatom je iokončao svoju sjajnu sportsku karijeru.
ATENA, 21. kolovoza (Hina) - Karlo Kuret je završio natjecanje u klasi "finn" na Olimpijskim u Ateni kao četvrti, a s tim rezultatom je i okončao svoju sjajnu sportsku karijeru.

Kuret u zadnjem plovu nije uspio u "nemogućoj misiji" prestići Poljaka Mateusza Kusnierewicza, ostao je četvrti što je najveći uspjeh hrvatskog jedrenja na Olimpijskim igrama.

Tridesetčetverogodišnji Splićanin morao je za broncu biti barem pet mjesta ispred Poljaka, radila se posebna taktika na "match-race", koja je, nažalost, nestala već na prvom okretu, kada je Karlov brod dotakao bovu, što se kažnjava okretom od 360 stupnjeva. Kod tog kobne prve plutače Kuret je bio odmah do Kusnierewicza, a već sljedeću bovu Poljak je okrenuo kao prvi, a Karlo nakon odrađivanja kazne tek petnaesti. Kada se "otresao" suparnika za treće mjesto, Kusnierewicz je krenuo na srebro jer je Španjolac Rafael Trujillo zaostajao. Kuret se nije predao bez borbe, do cilja je prestizao protivnike i atensku priču okončao petim mjestom u plovu i ukupno četvrtim. Zanimljivo, u Ateni je bio četvrti i na Svjetskom prvenstvu 2002.

"Opet sam četvrti, nekako me prati to mjesto, a opet ovo četvrto mjesto je najveći uspjeh jednog Hrvata na Olimpijskim igrama. Šanse o medalji nestale su sa kaznom, malo sam forsirao na toj bovi, Kusnierewicz me zatvorio, na drugoj bovi sam već bio petnaesti, a on je odmakao. Na startu sam bio odmah uz njega, ali je teško raditi taktiku kada ste na čelu, da smo se 'klali' na nekom desetom mjestu ili petnaestom mjestu, imao bih više šanse dobiti ga. A opet, da smo Kusnierewicz i ja previše zaostali, mogao nas je Grk sustići. Što je tu je, ovo je realno, i Ainslie i Trujillo i Kusnierewicz su potpuno zasluženo uzeli medalje", kazao je Kuret.

Svoju šansu za toliko željenu medalju propustio je trećeg dana natjecanja, kada je po jakom sjevercu "meltemiu" jedino njegova klasa izašla na regatno polje. U ekstremnim uvjetima imao je 12. i 18. mjesto i tada sa trećeg pao na šesto mjesto.

"Taj dan je bio najveće razočarenje, to je odlučilo jer sam dobio toliko negativnih bodova. Za medalju ne odlučuje samo zadnji plov".

Europski doprvak iz Palma de Mallorce 2000., te brončani sa EP-a u turskom Cesmeu 2002. kazao je kako su mu ovo posljednje Olimpijske igre, štoviše, sa današnjim plovom završava sportsku karijeru.

"Dosta je bilo, ipak je ovo previše odricanja, a ja imam 34 godine. Posvetit ću se obitelji i konačno okupati, po prvi puta ove godine. Sigurno ne ostajem u jedrenju, a što ću raditi pitajte me za nekoliko dana kada se vratim u Split", zaključio je Kuret, dodavši kako ne treba strahovati za nasljednika.

"Marin Mišura je neviđeni talent i mislim da će u Pekingu njemu uspjeti što meni nije. Gotovo sam 90 posto siguran da će uzeti medalju u 'finnu', otići će i Ainslie, i Kusnierewicz i još mnogi drugi zbog Americas Cupa i to je Marinova šansa".

Zlatnu medalju uzeo je Britanac Ben Ainslie, koji je u Sydneyu također uzeo zlato, ali u "laseru". Ainslie je prvog dana bio zadnji u poretku, a onda nanizao četiri pobjede i dva druga mjesta, dokazavši da najbolji "finac" današnjice i jedan od rijetkih koji je olimpijsko zlato osvajao u dvije klase. Trujillo je sačuvao srebro, bio je najkonstatniji sa svim plasmanima ispod desetog mjesta, dok je Kusnierewicz priča za sebe. Poljak je na Olimpijske igre u Atlanti 1996. došao kao potpuni anonimac, sa posuđenim brodom osvojio je tada zlato što je bila vrhunska senzacija. Njegova bronca dijelom je i hrvatska jer se većinu vremena pripremao u našoj zemlji, a jedra mu izrađuje Hrvat Zvonimir Bezić.

Hrvatska posada u klasi 470 Tomislav Bašić i Petar Cupać danas su u zadnjem plovu bili 12., te su nastup u Ateni završili kao 19. od 27 posada.

Za najneiskusniju posadu u klasi - Zadrani su tu tek tri godine - Bašić i Cupać su napravili i previše, prvi su hrvatski jedriličari koji su na Olimpijskim igrama od 1992. imali pobjedu u jednom plovu. Uspjelo im je to devetoj utrci kada su potvrdili da spadaju u sam europski vrh, no Bašić i Cupać se razilaze nakon Igara.

"Ovo je stvarno bilo veliko iskustvo, puno drukčije od svega dosadašnjeg, barem za mene. Ja sam u 470 došao iz dvobojskog-jedrenja, gdje se boriš samo protiv jednog protivnika, dok je ovo sasvim druga situacija - boriš se za svaku sekundu, svaki centimetar i moraš misliti na trideset drugih brodova. Dosta stvari sam naučio, ali to je to - obojica smo se dogovorili da odlazimo poslije Igara, i Petar i ja ćemo ostati u sportskom jedrenju, ali više ne u klasi 470. Dosta je bilo 'objektivnih teškoća' od strane onih koji su nam trebali osigurati uvjete, ja ih razumijem, no ovo je previše odricanja za nas i naše obitelji. Daš sve od sebe na moru, a znaš da ne možeš biti bolji jer ostali imaju daleko bolje uvjete", kazao je Bašić, kormilar ACI Match Race Teama koji je imao priliku jedriti sa najvećim jedriličarima svijeta Russellom Couttsom, Peterom Gilmourom, čak i legendarnim Paulom Cayardom, koji je također u Ateni, te je danas je pobijedio u premijernom plovu klase "star".

Dvadesetdevetogodišnji Bašić i pet godina mlađi Cupać su nekoliko mjeseci prije Atene napravili najveći rezultat za Hrvatsku u povijesti klase "470", zauzevši na Svjetskom prvenstvu u Zadru osmo mjesto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙