FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČKI INSTITUT ZA MEĐUNARODNE EKONOMSKE STUDIJE PREDVIĐA DA ĆE HRVATSKA EU-U PRISTUPITI 2008. ILI 2009.

ZAGREB, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Po predviđanjima Instituta zameđunarodne ekonomske studije iz Beča, Hrvatska će se EU-u pridružitinajvjerojatnije 2008. ili 2009. godine, a kuna bi mogla bitizamijenjena eurom 2010. ili 2012. godine, prenosi web stranicaSoutheast European Times u petak.
ZAGREB, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Po predviđanjima Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča, Hrvatska će se EU-u pridružiti najvjerojatnije 2008. ili 2009. godine, a kuna bi mogla biti zamijenjena eurom 2010. ili 2012. godine, prenosi web stranica Southeast European Times u petak.

Procjene roka pristupa Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji iznesene su u izvješću instituta o zemljama u tranziciji, navodi Southeast European Times. U izvješću instituta se procjenjuje da Hrvatska vjerojatno Uniji neće pristupiti zajedno s Bugarskom i Rumunjskom 2007. godine, te da je realnije očekivati da će se te godine zaključiti pregovori o pristupu i objaviti godina ulaska Hrvatske u EU.

Druge zemlje jugoistočne Europe, po ocjeni bečkog instituta, na članstvo u EU morat će čekati duže, a samo Makedonija ima realne izglede pristupiti do 2013. godine, ukoliko pregovore o članstvu počne 2006. ili 2007. godine. Članstvo Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne gore najvjerojatnije će se razmatrati nakon 2013. godine, no te bi zemlje do 2007. godine mogle potpisati Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U pogledu uvođenja eura u izvješću bečkog instituta procjenjuje se da najviše izgleda za njegovo brzo uvođenje ima Bugarska koja bi svoju nacionalnu valutu eurom mogla zamijeniti već 2009. godine. Hrvatska bi kunu mogla zamijeniti eurom između 2010. i 2012. godine, ovisno o godini priključenja EU-u, i već je ispunila gotovo sve maastrichtske kriterije koji su uvjet za uvođenje eura, prenosi Southeast European Times i dodaje kako je u izvješću ocijenjeno da je hrvatsko gospodarstvo na istoj razini kao i ono zemalja koje su EU-u pristupile 1. svibnja te da je Hrvatska najrazvijenija država jugoistočne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙