FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U OČEKIVANJU AMERIČKIH GOSPODARSKIH POKAZATELJA DOLAR SLABI

LONDON, 12. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - U očekivanju ključnogpodatka o prometu u američkoj maloprodaji kako bi se dobile novesmjernice glede daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa, dolar jedanas na svjetskim tržištima nešto oslabio u odnosu na euro.
LONDON, 12. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - U očekivanju ključnog podatka o prometu u američkoj maloprodaji kako bi se dobile nove smjernice glede daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa, dolar je danas na svjetskim tržištima nešto oslabio u odnosu na euro.

U takvim je okolnostima dolar oslabio oko 0,4 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2266 dolara. Na gubitku je bio i prema jenu, u visini nekih 0,6 posto, te trenutno stoji 110,47 jena.

Dolar je izbrisao dio dobitaka ostvarenih nakon ovotjednog rasta kamatnih stopa i optimističnih prognoza američke središnje banke Fed glede najvećeg svjetskog gospodarstva, kako su ulagači odlučili pričekati najnoviji podatak o prometu u američkoj maloprodaji ne bi li dobili još dokaza o snažnom gospodarskom rastu koji bi poduprli Fed-ov optimizam.

"Samo osciliramo oko tih razina, no ulagači čekaju podatak o prometu u srpnju nakon slabog podatka o američkoj zaposlenosti u istome mjesecu", ukratko je ocijenio Aziz McMahon, valutni strateg u ABN Amro.

Jačanju eura pomogli su i snažni podaci o rastu gospodarskih aktivnosti u eurozoni. Njemačko gospodarstvo u drugom je tromjesečju očekivano zabilježilo rast u visini 0,5 posto u odnosu na ranije tromjesečje, te godišnji rast od dva posto. Privremeni podaci iz Francuske pokazali su da je to drugo po veličini gospodarstvo eurozone istodobno ostvarilo rast BDP-a od 0,8 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Optimistični ministar financija Nicolas Sarkozy kazao je da bi francuski gospodarski rast ove godine lako mogao dosegnuti 2,5 posto.

Japanskoj su valuti nešto poticaja dale najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prema kojima bi realni BDP tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva trebao porasti u 2004. za 4,5 posto, nasuprot ranije očekivanih 3,4 posto. Ona je stoga blago ojačala i prema euru, dosegnuvši 135,52 jena za euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙