FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR OSJETLJIV NA GOEPOLITIČKE NEIZVJESNOSTI; JEN NA SKUPU NAFTU

LONDON, 8. kolovoza 2004. (Hina) - Visoke cijene nafte, gospodarskipokazatelji ispod tržišnih očekivanja, opasnost od novih terorističkihnapada... obilje razloga za prošlotjedni pad tečaja američkog dolara,valute koja je uvelike osjetljiva na geopolitičke neizvjesnosti.
LONDON, 8. kolovoza 2004. (Hina) - Visoke cijene nafte, gospodarski pokazatelji ispod tržišnih očekivanja, opasnost od novih terorističkih napada... obilje razloga za prošlotjedni pad tečaja američkog dolara, valute koja je uvelike osjetljiva na geopolitičke neizvjesnosti.

Dolar je u proteklih tjedan dana oslabio 2,2 posto prema euru, koji stoji 1,2276 dolara. Potonuo je i 0,8 posto u odnosu na jen, na 110,45 jena.

Tijekom prošloga vikenda američke obavještajne službe upozorile su na prijetnje od napada al-Qaede na Njujoršku burzu, Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond. To je potaknulo američke vlasti na podizanje stupnja pripravnosti u New Yorku i Washingtonu. Švicarski franak, tradicionalno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, najviše je profitirao, dosegnuvši 1,25 franaka za dolar. "Upozorenja na moguće terorističke napade negativna su za dolar obzirom da je SAD na meti, a dolar se smatra valutom koja je najosjetljivija na geopolitičke rizike", ocijenio je Shahab Jalinoos, valutni strateg pri ABN Amro banci. "Američki gospodarski oporavak još je krhak. Još se mora pokazati samoodrživim".

Iako su se već dan kasnije raspršili strahovi od terorizma, budući su analitičari uvidjeli da su informacije o terorističkim prijetnjama stare tri do četiri godine, dolar je cijeloga tjedna ostao na gubitku. Tome je doprinio i snažan skok cijena nafte, na najvišu ikad zabilježenu razinu od 44,77 dolara po barelu. Snažan rast cijena nafte i izgledi za zaoštravanjima monetarnih politika u razvijenom svijetu ulagače čine nervoznima u pogledu održivosti trenutnih stopa globalnog gospodarskog rasta.

Hladan tuš na tržištima bio je u petak objavljen podatak o američkoj zaposlenosti u srpnju, koji je pokazao da je otvoreno svega 32.000 radnih mjesta. Tržišna predviđanja kretala su se od 200.000 do 250.000. Pridodaju li se tome nedavni neujednačeni gospodarski pokazatelji SAD-a, posebno neočekivana slabost indeksa industrijske i uslužne aktivnosti, ulagači dovode u pitanje novo podizanje američkih kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto, koje su uvelike očekivali idućega tjedna.

Istodobno, japanski jen pod pritiskom je zbog ludovanja cijena nafte. U proteklih tjedan dana njegov je tečaj oslabio 1,5 posto u odnosu na euro, koji stoji 135,6 jena. Jen tako bilježi istu sudbinu kao i Nikkei indeks Tokijske burze, koji je potonuo na najnižu razinu u više od dva mjeseca. "Visoke cijene nafte pritišću jen s obje strane", istaknuo je Trevor Dinmore, valutni strateg pri Deutsche banku. "Ne samo što Japan bilježi troškovni šok jer je ovisan o uvoznoj nafti, nego je jen valuta koja uvelike ovisi o kretanju cijena dionica".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙