FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: 3.000 MEDALJA SPREMNE ČEKAJU POČETAK OLIMPIJSKIH IGARA

ATENA, 12. kolovoza (Hina/Reuters) - Trinaest kilograma čistog zlata,tona srebra i tona bronce istopljeni su u 3.000 olimpijskih medaljakoje su "izašle ispod čekića" i iščekuju predaju na ovogodišnjimOlimpijskim igrama u Ateni.
ATENA, 12. kolovoza (Hina/Reuters) - Trinaest kilograma čistog zlata, tona srebra i tona bronce istopljeni su u 3.000 olimpijskih medalja koje su "izašle ispod čekića" i iščekuju predaju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Ateni.

"Sve su spremne i imaju izrazito grčki izgled s likom Nike (boginja pobjede)", kazao je Nikos Konstandopulos, predsjednik Efsimona, tvrtke koja sponzorira proizvodnju olimpijskih medalja.

Lik Nike, grčke boginje pobjede, potiče do mramorne statue iz petog stoljeća prije Krista koju je načinio kipar Paeonius. Najpoznatiji kip Nike je Nika iz Samotrake koja se nalazi u muzeju u Louvreu.

Sa stražnje strane medalje je plamen s olimpijske baklje, citat grčkog lirskog pjesnika Pindara, amblem Olimpijskih igara Atene 2004. i naziv sporta.

Kovanje medalja počinje nakon što umjetnik stvori trodimenzionalni model od izabranog dizajna, pojasnio je Konstandopulos.

"Tada se služimo najmodernijim aparatima za stvaranje kalupa, a snažne preše prenose slike s obje strane diska od čistog srebra ili bronce koji će kasnije postati medalje, nakon što ih obrade majstori".

Zlatne medalje se rade od završenih srebrnih medalja koje su obložene s debelim slojem zlata u certificiranim švicarskim laboratorijima.

"Svaka zlatna medalja ima točno šest grama zlata", rekao je Konstandopulos, dodavši da su vrijedne 83 dolara, ali mnogo više u marketinškim i osobnim mjerilima.

Sportaši iz 202 zemlje natječu se za medalje na 301 sportska natjecanja koja će se u Ateni održavati od 13. do 29. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙