FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: ZLATNA MEDALJA VRIJEDNIJA U GOTOVINI

ATENA, 12. kolovoza (Hina/Reuters) - Kineski sportaši moći će sikupiti dosta vijenaca od maslinovih grančica s 200.000 yuana (24.162američka dolara) s koliko će zemlja nagraditi svakog osvajača zlatnemedalje na Olimpijskim igrama u Ateni.
ATENA, 12. kolovoza (Hina/Reuters) - Kineski sportaši moći će si kupiti dosta vijenaca od maslinovih grančica s 200.000 yuana (24.162 američka dolara) s koliko će zemlja nagraditi svakog osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ateni.

Mit da su Olimpijske igre za amatere koji će biti zadovoljni s vijencem od maslinovih grančica umro je mnogo prije ovih Igara koje se održavaju u Ateni. Velik broj država nagrađuje novcem svoje sportaše koji osvoje medalje na Igrama.

Komunistička Kina stoji uz bok s kapitalističkim Sjedinjenim Državama koje nagrađuju pobjednike. Ekonomska velesila Japan također daruje gotovinu kao i vlada indijske pokrajine Punjab koja nagrađuje svakog sportaša s tog područja koji osvoji zlatnu medalju.

Kina tako daje svakom sportašu koji osvoji zlato oko 24.000 američkih dolara, 15.000 za srebro, a samo 10.000 za broncu. Američki olimpijski odbor ima slične iznose kao nagrade za uspješne olimpijce.

Zlato donosi 33.600 američkih dolara poljskim sportašima, oko 27.000 japanskim, a oko 13.000 južnokorejskim.

Francuska je ponosno objavila da će s 40.000 eura (48.909 dolara) nagraditi zlatnu medalje, dok će Njemačka potrošiti jedva 15.000 eura za svoje osvajače zlatnih medalja.

Domaćin Grčka izdašno nagrađuje s 200.000 eura zlato, 150.000 srebro i s 100.000 eura broncu.

A postoje i ambicioznije države. Filipini tako znaju da su slabi izgledi da netko od filipinskih sportaša osvoji zlato pa nude 143.000 dolara olimpijskom pobjedniku. Vlada regije Punjab nudi 215.000 dolara za osvajača zlatne medalje iz te pokrajine.

Osvajači zlatnih medalja s Novog Zelanda i drugih država otići će, ako osvoje zlato, s velikom količinom ponosa, ali praznih ruku.

Mnoge će sportske udruge iz različitih država nuditi svoje posebne nagrade - neke čak i milijun dolara za osvajače zlatnih medalja - uz ono s čime će pobjednike nagraditi nacionalni olimpijski odbor. Neke države nagrađuju svoje pobjednike stanovima ili kućama.

No možda je ipak najvrednije dostignuće koju donosi olimpijsko zlato status zvijezde. Osvajači medalja u Ateni mogu se nadati da će svoju slavu promijeniti u milijunski vrijedne sponzorske ugovore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙