FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKA OBILJEŽILA 60. OBLJETNICU ISKRCAVANJA SAVEZNIKA NA JUGU ZEMLJE

TOULOUSE, 15. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Francuska je u nedjeljuparadom vojnih brodova obilježila 60. obljetnicu iskrcavanjasavezničkih snaga na jugu Francuske, u Provansi, a šesnaest afričkihčelnika pridružilo se na francuskoj rivijeri predsjedniku JacquesuChiracu na završetku dvodnevnih svečanosti.
TOULOUSE, 15. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Francuska je u nedjelju paradom vojnih brodova obilježila 60. obljetnicu iskrcavanja savezničkih snaga na jugu Francuske, u Provansi, a šesnaest afričkih čelnika pridružilo se na francuskoj rivijeri predsjedniku Jacquesu Chiracu na završetku dvodnevnih svečanosti.

Paradu vojnih brodova francuske, američke i mornarica afričkih zemalja Chirac i ostali čelnici promatrali su s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Chirac je u svom govoru zahvalio afričkim vojnicima iz bivših francuskih kolonija koji su pomogli u borbi protiv njemačkih okupatora na jugu zemlje.

Samo dva mjeseca nakon Dana D i iskrcavanja u Normandiji, oko 450.000 savezničkih snaga, među kojima je bilo i 120.000 afričkih vojnika, iskrcalo se u južnoj Francuskoj i oslobodilo gradove Toulouse i Marseilles.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙