FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANSKI POVJESNIČARI NAPADAJU HOLLYWOOD ZBOG ISKRIVLJAVANJA POVIJESTI

LONDON, 1. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Hollywoodski filmskistudiji krivi su za "groteskno iskrivljavanje povijesti" koje uništavanacionalni identitet Velike Britanije, objavile su u nedjelju jednebritanske novine prenoseći izjave britanskih povjesničara.
LONDON, 1. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Hollywoodski filmski studiji krivi su za "groteskno iskrivljavanje povijesti" koje uništava nacionalni identitet Velike Britanije, objavile su u nedjelju jedne britanske novine prenoseći izjave britanskih povjesničara.

Glavni direktor English Heritagea, vladinog tijela zaduženog za očuvanje povijesne baštine, rekao je u nedjelju za Independent da je "nemaran" pristup povijesti napravio konfuziju kod generacija djece.

"Najviše me brine to što većina djece sada napušta školu s najpovršnijom kronologijom engleske povijesti", rekao je Simon Thurley, dodavši da se ona u potrazi za znanjem okreću filmovima.

Antony Beevor, najprodavaniji britanski autor povjesničar, rekao je za novine da je poseban problem amerikanizacija britanske povijesti.

"Ne možete svakog junaka u svijetu pretvoriti u Amerikanca", rekao je.

Povjesničari izdvajaju kao glavne "grešnike" filmove "Spašavajući vojnika Ryana", koji se temelji na iskrcavanju u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, "U-571" o podmornicama i "Robin Hood: Princ lopova".

U "Spašavanju vojnika Ryana" uopće nisu spomenuti britanski ili saveznički vojnici, dok su britanske podmornice u središtu stvarne akcije zamijenjene američkima u filmu "U-571".

"Robin Hood" je optužen za iskrivljavanje britanske srednjovjekovne prošlosti.

Beevor naziva taj trend "besramnim i potpuno neodgovornim - grotesknim iskrivljavanjem povijesti".

Povjesničarka Bettany Hughes izjavila je da nije samo britanska povijest krivo prikazana.

"Hollywood je počinio užasne zločine protiv povijesti", rekla je ona govoreći o filmu "Troja". "Mrtvi junaci u grčko-rimskoj odjeći kremirani su s novčićima na očima - prije nego što je novac izumljen", istaknula je Hughes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙