FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SACHSOVA IZJAVA O CRNOGORSKOM GOSPODARSTVU IZAZVALA POLEMIKE

ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Izjava Jeffreya Sachsa, američkogekonomista i posebnog savjetnika glavnog tajnika UN-a za milenijskeciljeve, da je impresioniran provedbom reformi u Crnoj Gori i ocjenada Crna Gora ima realne izglede BDP-om po stanovniku brzo sustićiSloveniju i Hrvatsku privukla je veliku pozornost medija u Srbiji iCrnoj Gori ali i izazvala kritike jednog broja stručnjaka, oporbe inevladinih organizacija u Crnoj Gori, izvješćuje postaja BBC usrijedu.
ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Izjava Jeffreya Sachsa, američkog ekonomista i posebnog savjetnika glavnog tajnika UN-a za milenijske ciljeve, da je impresioniran provedbom reformi u Crnoj Gori i ocjena da Crna Gora ima realne izglede BDP-om po stanovniku brzo sustići Sloveniju i Hrvatsku privukla je veliku pozornost medija u Srbiji i Crnoj Gori ali i izazvala kritike jednog broja stručnjaka, oporbe i nevladinih organizacija u Crnoj Gori, izvješćuje postaja BBC u srijedu.

Jeffrey Sachs je na konferenciji za tisak na kraju dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, tijekom kojeg je razgovarao s predsjednikom i dužnosncima vlade Crne Gore, izjavio da je impresioniran planovima vlade i provedbom reformi, te ocijenio i kako bi za Europu bilo dobro da Crnu Goru što prije prihvati. BBC u svom prilogu prenosi komentar ekonomskog analitičara Aleksandra Radulovića koji je za postaju ocijenio da su ocjene o ubrzanom gospodarskom rastu u Crnoj Gori neodržive i izrazio sumnju u to da su predstavnici crnogorske vlade Sachsu iznijeli točne gospodarske pokazatelje.

Radulović ističe da je BDP po stanovniku Crne GFore tri puta manji od hrvatskog, a šest puta manji od slovenskog i ukazuje da je stopa rasta BDP-a u Crnoj Gori prošle godine iznosila 2,5 posto. "S takvom stopom rasta mi ne možemo ni očuvati postojeću razinu nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, a još manje ga unapređivati. Investicije su još uvijek nedovoljne. S druge strane, projekcije koje radim za Međunarodni monetarni fond za države jugoistočne Europe govore o rastu od 4,5 odsto brutto proizvoda po stanovniku, pa prema tome Crna Gora čak ni ne stiže one projicirane stope rasta koje će sasvim sigurno ostvariti Slovenija i Hrvatska", rekao je Radulović za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙