FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RESTORATERI I VINARI SABORU PREDLAŽU PROMJENU ODREDBE 0,0 ALKOHOLA U KRVI

OPATIJA, 14. kolovoza 2004. (Hina) - Udruga hrvatskih restoratera ivinara predložila je Hrvatskom saboru hitne izmjene nedavno donesenogZakona o cestovnom prometu kojima bi se povećalo toleriranje alkoholau krvi sa sadašnjih 0,0 do granice 0,8 promila.
OPATIJA, 14. kolovoza 2004. (Hina) - Udruga hrvatskih restoratera i vinara predložila je Hrvatskom saboru hitne izmjene nedavno donesenog Zakona o cestovnom prometu kojima bi se povećalo toleriranje alkohola u krvi sa sadašnjih 0,0 do granice 0,8 promila.

Udruga u prijedlogu, kojeg potpisuje predsjednik Siniša Križanec, navodi da svoje argumente temelje "u izjavi 3600 vlasnika restorana i cca 100.000 zaposlenih djelatnika, kao i 50 vinara u RH te u podršci 200.000 dnevnih gostiju".

"Zakon koji ne tolerira ni promil alkohola u krvi vozača nije korektan prema ekonomskom imperativu receptivno turističke države. Nije logičan sa medicinskog stajališta, jer zabranjuje konzumiranje i određenih vrsti voća, začinjenih salata, bombona, ali i prijeko zdravstveno potrebne dnevne čaše vina. Milijun ljudi dnevno popije po 0,03 zbog cirkulacije, te su ovisni o toj navici", navodi Udruga.

Iznosi i računicu po kojoj se, ukoliko 500 tisuća osoba domicila - vozača, uz 100 tisuća turista, dnevno popije čašu vina koja prosječno košta 20 kn ostvaruje promet od 12 milijuna kuna. To pak, nastavlja se, znači da država zarađuje dnevno na tom prometu 7,2 milijuna kuna ili 2,62 milijarde kuna godišnje".

Prihvaćajući da alkoholna pića ne utječu isto na sve dobne skupine, Udruga smtra da zakon ima opravdanja za vozače do 25 godina kao i one iznad 65 godina.

Vlasnici i zaposleni u restoranima, ali i hotelima i svim drugim ugostiteljskim objektima (malo gospodarstvo) ovim su zakonom, smatraju u Udruzi, degradirani. Osiromašuje nam se i tako zbog loše turističke politike, preslabi financijski promet, zaključuju u Udruzi hrvatskih restoratera i vinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙