FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od petka kažnjiva najmanja količina alkohola u vozača i dnevna vožnja bez svjetala

ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Vozači, ljubitelji "dobre kapljice"od petka će morati odustati od vožnje ako su uz objed popili inajmanju količinu vina ili nekog drugog alkohola jer novi Zakon osigurnosti prometa na cestama ne dozvoljava niti kap alkohola u krvivozača.
ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Vozači, ljubitelji "dobre kapljice" od petka će morati odustati od vožnje ako su uz objed popili i najmanju količinu vina ili nekog drugog alkohola jer novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne dozvoljava niti kap alkohola u krvi vozača.

Ako uz minimalnu količinu alkohola u organizmu, vozač usred dana zaboravi još upaliti i svijetla na svom automobilu, od petka će za to biti kažnjen s gotovo dvije tisuće kuna, koje bi uštedio samo dan ranije dok je na snazi bio stari zakon.

Osim potpune zabrane alkohola i obveze vožnje s upaljenim svjetlima i tijekom dana novi zakon povisio je sve dosadašnje kazne za prometne prekršaje.

No, vozačima kod kojih se zabilježi količina alkohola do 0,5 promila (koliko je ranije bilo dozvoljeno) ipak neće biti oduzeta vozačka dozvola, ali će, uz jedan kazneni bod, morati platiti 1.500 kuna.

Kaznom od 2.000 kuna, uz tri kaznena boda, kažnjavat će se vozači kojima će koncentracija alkohola u krvi biti od 0,5 do 1,5 promila, dok će više od 1,5 promila alkohola biti kažnjavano s dugotrajnijim oduzimanjem dozvole i 3.000 kuna novčane kazne.

Osim novčanih kazni novim se Zakonom po prvi puta određuje i zatvorska kazna do 60 dana za one vozače koji kroz dvije godine "zarade" dvije ili više kazni zbog alkohola ili drugih težih prometnih prekršaja. Osim zatvora prekršajni sudac može im oduzeti vozačku dozvolu na čak dvije godine.

Znatno su povećane i kazne za vožnju pod utjecajem droga, pa će drogirani vozači morati platiti 3.000 kuna, dok će bez vozačke dozvole u koju će biti upisano pet kaznenih bodova ostati na pola godine. Kako bi spriječila vožnju pod utjecajem opijata policija je nedavno nabavila i posebne testere koji reagiraju na prisutnost kanabisa, kokaina, cracka, ecstazya, heroina, morfija, LSD-a i PCP-a, ali i sedativa, sredstava za uspavljivanje, ljepila, otapala, razrjeđivača i anestetičkih plinova.

Uz postrožene kazne za alkohol i drogu, izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama ima još represivnih novosti, kojima je namjera, kako su više puta isticali predlagači, smanjenje broja stradalih u prometu, među kojima su vrlo često mladi i neiskusni vozači.

Oni primjerice dvije godine nakon dobivanja dozvole neće moći upravljati vozilima jačim od 75 kilovata (102 konjske snage), a u vremenu od 23 do 5 sati ujutro morat će voziti u pratnji osobe starije od 25 godina. Za mlade vozače vrijedit će i stroža ograničenja brzine nego za ostale vozače, a ako u roku od tri godine ne polože program sigurne vožnje dozvola će im prestati vrijediti.

Drastično će se kažnjavati i prekoračenje brzine - s 300 kuna kažnjavat će se vozači koji do 10 kilometara na sat prekorače brzinu u naseljenom mjestu, ili do 30 kilometara izvan naselja, s 500 kuna oni koji u naselju prekorače za 30, a 50 izvan naselja. Prekoračenje iznad 50 kilometara na sat kažnjavat će se s 2.000 kuna, a s 3.000 kuna vozače koji brzinu prekorače dvostruko nego je propisana.

Najmanja kazna za prometne prekršaje iznosit će 300 kuna, umjesto sadašnjih 50, a propisivat će se za, primjerice, pješaka koji prelazi cestu izvan "zebre", vozača koji vozi bez vozačke ili mu je istekla te korištenje mobitela u vožnji.

S 300 kuna pješaci će biti kažnjeni i ako ih "ulove" u nepoštivanju prometnih znakova ili naredbi prometnog policajca, dok bi vozači za ista nedjela mogli biti kažnjeni s najmanje tisuću kuna i jednim kaznenim bodom.

Zakonom su povećane i kazne za motocikliste, koji će vožnju bez kacige plaćati čak 700 kuna, a obveza nošenja zaštitne kacige, uz kaznu od 300 kuna, po prvi je puta propisana i za bicikliste mlađe od 16 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙