FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30

ZAGREB, 15. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiobjavljenih do 9.30
ZAGREB, 15. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

GUWAHATI

Petanest osoba, među kojima su i djeca, poginulo je u eksploziji bombe u nedjelju na mimohodu povodom proslave neovisnosti u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam, objavila je policija. U eksploziji koja se dogodila u gradu Ghemahjiju u državi Assam ima i ranjenih čiji je broj nepoznat, kazao je šef lokalne policije Khagen Sharma. Prema njegovim riječima, većina žrtava su školarci koji su okupljeni kako bi sudjelovali u mimohodu kojim se obilježava 57. obljetnica neovisnosti Indije i kraj britanske kolonizacije. Država Assam je poprište više pobuna plemena koja traže neovisnost ili veću autonomiju. Tijekom posljednjih 20 godina u pobuni je poginuo više od 10.000 ljudi.

Za sada ni jedna skupina nije još preuzela odgovornost za atentat, ali Sharma je kazao kako sumnja na Ujedinjenu frontu oslobođenja Asoma.

DUBAI

Skupina, koja tvrdi da je povezana s terorističkom mrežom al Qaidom, u priopćenju objavljenom u nedjelju pozvala je svoje borce da napadnu "sve ciljeve" u Italiji, jer se ta oglušila o zahtjev za povlačenjem svojih vojnika iz Iraka do 15. kolovoza. Brigade Abu Hafs al-Masri tvrde u priopćenju objavljenom na internetu da je talijanski premijer Silvio Berlusconi jedan od glavnih ciljeva napada. Napadi koji slijede neće prestati sve dok "Irak ne bude siguran", tvrdi se u tekstu. Autentičnost teksta nije mogla biti provjerena.

Skupina je u posljednje vrijeme uzastopce prijetila Italiji i preuzimala odgovornost za brojne napade, uključujući i one na madridske željeznice u ožujku.

NAJAF

Iračka policija u nedjelju je pozvala lokalne i strane novinare u Najafu da napuste taj sveti grad zbog sigurnosnih razloga, nakon što su propali pregovori o okončanju desetodnevnih sukobi između paravojnih postrojbi i američkih snaga. Šef policije u Najafu Ghaleb al Jazeri je na konferenciji za novinare kazao da bi svi predstavnici medija trebali napustiti taj grad do podne jer poslije neće moči jamčiti njihovu sigurnost, kazao je.

TEHERAN

Oružana skupina u Iraku prijeti da će "kazniti" iranskog diplomata koji je nestao 4. kolovoza, ako Islamska Republika u roku od 48 sati ne oslobodi 500 iračkih zarobljenika preostalih iz rata između dviju zemalja, objavila je u nedjelju iranska televizija. "Islamska vojska u Iraku" je već otela i ubila dva Pakistanca zbog suradnje s okupacijskim snagama koje vode Sjedinjene Države i prijeti da će "kazniti" Fereydouna Jahanija, za čiju je otmicu preuzela odgovornost ako ne dobije zadovoljštinu, javlja iranski sateltiski kanal al Alam.

Fereydoun je nestao 4. kolovoza na cesti iz Bagdada za Kerbalu gdje je Iran otvorio konzulat.

PUNTA GORDA

Uragan Charley koji je u petak opustošio Floridu ubio je najmanje 15 osoba, a taj bi se broj mogao i povećati, priopćili su u subotu dužnosnici hitnih služba. Dužnosnici hitnih služba potvrdili su smrt deset osoba na području Punte Gorde najteže pogođenom uraganom. Još pet osoba umrlo je u drugim dijelovima Floride. Direktor hitnih služba na području Punte Gorde rekao je na konferenciji za tisak kako se još ne zna točan broj umrlih, dodajući kako bi se mogao popeti na nekoliko desetaka. Predsjednik Bush, koji bi u nedjelju trebao stići na Floridu, proglasio je hitno stanje u toj državi kako bi se mogla podijeliti pomoć. Uragan Charley jedna je od najrazornijih prirodnih katastrofa nakon uragana Andrew koji je pogodio područje Miamija 1992. i ubio 12 osoba.

NAIROBI

Prva polovica snaga Afričke unije koje će štititi promatrače međunarodnoga primirja, oko 150 vojnika iz Ruande, stići će u nedjelju u sudansku zapadnu pokrajinu Darfur, najavili su u subotu dužnosnici Afričke unije. Vojnicima, koji unatoč molbama humanitarnih agencija neće štititi civile u Darfuru niti pokušati razoružati snage Janjaweeda, pridružit će se 25. kolovoza oko 150 nigerijskih vojnika, rekao je El Ghassim Wane, voditelj Centra za rješavanje sukoba Afričke unije. Snage iz Ruande trebale bi stići u glavni grad sjevernoga Darfura El Fashir u nedjelju oko podneva. Nekoliko zrakoplova opreme i zaliha nužnih za njihovu misiju već je poslano. Wane je napomenuo da će snage Afričke unije samo štititi 139 promatrača prekida vatre u Darfuru i Čadu. Afrička unija predložila je slanje 2000 vojnika s punim mirotvornim statusom, međutim tu je inicijativu odbila sudanska vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙