FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 13. KOLOVOZA 2004. GODINE

ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD13. KOLOVOZA 2004. GODINE
ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 13. KOLOVOZA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 9.814,59 9.938,30

Tokyo/NIKKEI 10.757,20 11.028,07

London/FTSE-100 4.319,50 4.328,10

Frankfurt/DAX 30 3.639,94 3.658,11

--------------------------------------------------

Cijene dionica na američkim burzama u četvrtak su potonule na nove najniže razine u 2004. uslijed razočaravajuće procjene poslovanja tehnološkog diva Hewlett-Packarda (HP) u trećem tromjesečju te rekordnih cijena nafte.

Njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje na 9.814 bodova, oslabivši 1,2 posto, što je njegova najniža razina od kraja studenoga lani. Tehnološki Nasdaq pretrpio je gubitak u visini od 1,7 posto, spustivši se na 1.752 boda, najniže od kolovoza lani.

Proizvođač računala HP objavio je razočaravajuću procjenu poslovanja za treće tromjesečje, zadavši još jedan udarac ulagačima u tehnološke dionice, nakon najave Cisco Systemsa o tome da mu zalihe rastu jer su potrošači oprezni u pogledu potrošnje. Samo dionica HP-a oslabila je 13 posto.

Visoke cijene nafte nastavljaju pritiskati tržišta dionica zbog njihova negativna učinka na profitne margine kompanija i smanjivanje osobne potrošnje. Najnoviji američki makroekonomski pokazatelji, pak, nisu dali jasnu sliku snage oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u američkoj maloprodaji, naime, u srpnju je porastao manje nego se očekivalo, kako su se potrošači borili s manjim kućnim budžetima uslijed viših troškova energenata i stagnacijom rasta plaća.

"Situacija na tržištu rezultat je kumulativnog učinka loših vijesti ih HP-a, skupe nafte, viših kamatnih stopa, ne tako sjajnih prognoza kompanija o poslovanju u trećem tromjesečju i makroekonomskih pokazatelja", kazao je Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama pri Boston Co. Asset Managementu.

Na europskim burzama također su vrijednosti indeksa na najnižim ovogodišnjim razinama, kako su tehnološke dionice na udaru prodaja zbog loših najava HP-a, a cijene dionica zrakoplovnih kompanija zbog skupog goriva. U takvim uvjetima frankfurtski DAX jučer je potonuo 0,6 posto, na 3.658 bodova. No, londonski Ftse indeks uspio je završiti poslovanje u plusu za 0,4 posto, dosegnuvši 4.328 bodova, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica osiguravajućih kompanija, koje bilježe rast zarada iznad očekivanja.

Cijene europskih dionica danas su dotaknule nove najniže razine u ovoj godini, zbog rekordno visokih cijena nafte, koje ograničavaju rast korporativnih zarada.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,2 posto, na 4.319 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je potonuo 0,5 posto, na 3.639 bodova.

Čak ni pozitivni poslovni rezultati proizvođača računala Della, švedske financijske kompanije Skandia te nekoliko drugih kompanija nisu raspršile loše raspoloženje sa tržišta.

Neki stratezi kažu da su cijene dionica dovoljno pale obzirom na poslovne rezultate o kojima kompanije izvješćuju i privlačnu vrijednost njihovih dionica u odnosu na obveznice.

"Dionice su pod pritiskom unatoč korporativnim zaradama koje su blizu rekordnih, budući su makroekonomske teme u žiži interesa", ističu stratezi Commerzbanke. "I dok zabrinutosti oko visokih cijena nafte i usporavanja globalnog gospodarskog rasta traju i nije vjerojatno da će nestati, na tržištima prevladava korekcija cijena zbog tih značajnih rizika. Međutim, obzirom da su obveznice precijenjene, tržišta dionica dobro su pozicionirana za razdoblje dobre izvedbe".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo 2,5 posto, na 10.757 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2193 1,2251 1,2174

Euro/JPY 136,36 137,00 135,56

USD/JPY 111,82 112,09 110,78

-------------------------------------------------

Jen je danas na svjetskim tržištima zabilježio najnižu razinu u zadnja dva tjedna u odnosu na dolar i tromjesečnu najnižu razinu prema euru, budući je najnoviji neočekivano slab podatak o japanskom bruto domaćem proizvodu (BDP) izazvao sumnje glede oporavka tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Jen je stoga oslabio više od jedan posto prema dolaru, koji trenutno iznosi 111,82 jena. U odnosu na euro pretrpio je gubitak u visini 0,6 posto, te iznosi 136,36 jena za euro.

Vijest da je japanski BDP u drugom tromjesečju zabilježio rast od svega 0,4 posto, što je upola manje nego je tržište očekivalo, pojačala je zabrinutosti glede oporavka koje su ionako već naglašene zbog rastućih cijena nafte.

Japan, naime, uvozi svu svoju naftu, a njegovo izvozno orijentirano gospodarstvo vrlo je osjetljivo na izglede za rast svjetskog gospodarstva. To jen čini iznimno osjetljivim na rastuće troškove energenata i pogoršanje izgleda za oporavkom svjetskog gospodarstva.

"Jen je pogođen podatcima o BDP-u", kazao je Marios Maratheftis, valutni strateg u Standard Chartered u Londonu. "Na tržištu vlada velika uznemirenost, a uz zadržavanje visokih cijena nafte teško je očekivati skori oporavak jena".

Razočaravajući podatci o gospodarskom rastu u Japanu i rekordno visoke cijene nafte srušile su vrijednost službenog indeksa Tokijske burze Nikkei na najniže razine pri zatvaranju u posljednja tri mjeseca.

Euro je, pak, oslabio oko 0,5 posto prema dolaru, na 1,2193 dolara, budući su trgovci kupovali dolar pred novu seriju američkih gospodarskih pokazatelja, među kojima su proizvođačke cijene, vanjskotrgovinska razmjena i povjerenje potrošača.

Valutni analitičar JP Morgan Chasea Junya Tanase kazao je da bi se izvješća o trgovinskoj razmjeni i potrošačkom povjerenju mogla pokazati lošijima od očekivanja tržišta, što bi moglo potaknuti nove sumnje glede američkog gospodarstva i izazvati pritisak na dolar.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

09.08. USLIB 1,55 1,57 1,71 1,71

09.08. EULIB 2,05 2,08 2,11 2,18

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙