FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: SAŽETAK DOGAĐANJA NA OI U SUBOTU, 14. KOLOVOZA

ATENA, 14. kolovoza (Hina) - Prvog dana natjecanja nakon otvaranjaXXVIII. olimpijskih igara u Ateni natjecanja su se održala u 20sportova, a medalje su se dijelile u streljaštvu, biciklizmu, judu,mačevanju, skokovima u vodu, plivanju i dizanju utega.
ATENA, 14. kolovoza (Hina) - Prvog dana natjecanja nakon otvaranja XXVIII. olimpijskih igara u Ateni natjecanja su se održala u 20 sportova, a medalje su se dijelile u streljaštvu, biciklizmu, judu, mačevanju, skokovima u vodu, plivanju i dizanju utega.

Već prvoga dana plivačkih natjecanja postignuta su dva svjetska rekorda, a favoriti su opravdali očekivanja. Američki plivač Michael Phelps u prvoj je disciplini u kojoj je nastupio, na 400 metara mješovito osvojio zlato pritom isplivavši novi svjetski rekord koji sada iznosi 4:08.26 minuta, što je za 15 stotinki brže od rezultata kojega je ostvario prošloga mjeseca na američkom prvenstvu. Drugi svjetski rekord ostvarila je ženska australska štafeta na 4x100 metara slobodno u sjajnoj borbi s Amerikankama. Na kraju su Australke osvojile zlato s vremenom 3:35.94 minuta, što je za šest stotinki brže od staroga rekorda njemačke štafete, dok su Amerikanke do srebra stigle s vremenom 3:36.39.

U olimpijski povijest upisali su se i japanski judaši Tadahiro Nomura (30) i Ryoko Tani (29). Nomura je osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 60 kilograma, postavši prvi judaš koji je osvojio tri zlatne olimpijske medalje, dok je Tani slavila u kategoriji do 48 kilograma postavši prva judašica s dvije zlatne olimpijske medalje.

Talijanski biciklist Paolo Bettini osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u cestovnoj vožnji. Srebrna medalja pripala je Portugalcu Sergiju Paulinhu, a brončana Belgijancu Axelu Merckxu. Bettini je 17 krugova po centru Atene u dužini od 224.4 kilometara prešao za 5:41:44 sati, Paulinho je zaostao jednu sekundu, a Merckx osam sekundi.

Talijan Aldo Montano (25) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u mačevanju u disciplini sablja. Montano je u finalnom dvoboju pobijedio Mađara Zsolta Nemcsika 15:14. Vlasnik brončane medalje s posljednjeg svjetskog prvenstva u Havani, gubio je sa 1:5, no uspio je preokrenuti rezultat i u neizvjesnoj završnici izboriti pobjedu.

Turkinja Nurcan Taylan olimpijska je pobjednica u dizanju utega u disciplini do 48 kilograma. Turkinja je slavila podigavši ukupno 210 kilograma, što je novi svjetski rekord. U trzaju je podigla 97.5 kg, što je također najbolji rezultat na svijetu, dok je u izbačaju upisala rezultat od 112.5 kilograma.

Kineskinje Wu Minxia i Guo Jingjing osvojile su prvo mjesto u sinkroniziranim skokovima s trometarske daske na olimpijskim igrama u Ateni, dok su njihovi sunarodnjaci Tian Liang i Yang Jinghui, slavili u skokovima s desetmetarske platforme.

Kineskinja Du li osvojila je zlatnu medalju u gađanju zračnom puškom na 10 metara, pogodivši 502 kruga. Srebro je pripalo Ruskinji Ljubov Galkini, a bronca Čehinji Katerini Kurkovoj. Kinez Wang Yifu bio je najbolji u gađanju zračnim pištoljem na 10 metara. Srebro je pripalo Rusu Mihailu Nestrujevu, a bronca još jednom Rusu Vladimiru Isakovu.

Na nogometnom turniru doznali smo i prvog sudionika četvrtfinala - Argentinu. Nakon što su u prvom dvoboju razbili Srbiju i Crnu Goru (6:0), "Gauči" su u drugom dvoboju skupine C porazili Tunis 2:0. U drugom dvoboju Srbija i Crna Gora je upisala još jedan težak poraz. Ovoga puta od Australije 1:5. Nakon dvoboja drugog kola A skupine Mali i Južna Koreja korak su do plasmana u četvrtfinale. Mali je šokirao domaćina Grčku pobijedivši 2:0, dok je Koreja porazila Meksiko 1:0.

U prvim dvobojima A i B skupine turnira rukometaša nije bilo većih iznenađenja. U skupini A Španjolska je pobijedila Južnu Koreju 31:30, Rusija je bila bolja od Slovenije 28:25, dok je Hrvatska porazila Island 34:30. U skupini B Mađarska je pobijdila Egipat 33:28, Njemačka je bila bolja od Grčke 28:18, a Francuska od Brazila 31:17.

Turnir odbojkašica započeo je velikim iznenađenjem u skupini B. Trostruke olimpijske pobjednice Kubanke ispustile su vodstvo od 2:0 u setovima protiv Njemačke, te u natjecanje startale neočekivanim porazom. Ruskinje su svladale Dominikansku Republiku sa 3:0, dok je Kina bila bolja od SAD 3:1. U skupini A Brazilke su bez problema nadvisile Japanke sa 3:0, Grčka je pobijedila Keniju 3:0, a istim rezultatom je Italija bila bolja od Južne Koreje.

Nakon dva od 11 plovova klase "finn" u vodstvu je Poljak Mateusza Kusnirewicza, drugi je Grk Aimiliosa Papanathinaosua, a treći naš Karlo Kuret. U klasi 470 u vodstvu su Britanci Rogers i Glanfield (5), ispred Parareda i Arndta (6) i Amerikanaca Foerstera i Burnhama. Posada Bašić-Cupać je na 12. mjestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙