FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: OTVORENE XXVIII. OLIMPIJSKE IGRE

ATENA, 13. kolovoza (Hina) - "Proglašavam Igre Atene kojima se slavi28. olimpijada modernog doba, otvorenim," tim riječima je večeras u22.45 sati na Olimpijskom stadionu u Ateni grčki predsjednik KostisStefanpulos otvorio prve olimpijske igre u XXI. stoljeću.
ATENA, 13. kolovoza (Hina) - "Proglašavam Igre Atene kojima se slavi 28. olimpijada modernog doba, otvorenim," tim riječima je večeras u 22.45 sati na Olimpijskom stadionu u Ateni grčki predsjednik Kostis Stefanpulos otvorio prve olimpijske igre u XXI. stoljeću.

Domaćini su priredili veličanstven spektakl u kojem su pokazali raskoš svoje tradicije, ali i moderna dostignuća. U svečanom mimohodu nastupilo je rekordnih 202 zemlje, a Hrvatska je po grčkom pismo izišla 89. Hrvatski stijeg nosio je vaterpolist Dubravko Šimenc, kojemu je ovo nakon Seula (1988), Atlante (1996) i Sydneya (2000), četvrte OI. Iza naše trobojnice ponosno je u prigodnim sportskim odijelima s prepoznatljivim hrvatskim obilježjima koračalo izaslanstvo od 86 osoba.

Kulminacija svečanosti otvaranja bio je trenutak kada se nakon pet mjeseci dugog puta, 78.000 prevaljenih kilometara, posječenih 26 zemalja i 34 grada te boravka u rukama 3600 nositelja, olimpijska baklja vratila kući. Čast da upali olimpijski plamen, koji će do 29. kolovoza gorjeti na Olimpijskom stadionu, pripala je jedriličaru Nikosu Kaklamanakisu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙