FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ANGAŽMANOM U AFGANISTANU HRVATSKA DOKAZUJE SVOJU MEĐUNARODNU ODGOVORNOST

ZAGREB, 29. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska već sudjeluje u mirovnojmisiji u Afganistanu s jednim vodom vojne policije, a u utorak supredstavnici hrvatske vlade u Berlinu dogovorili i slanje civilnihstručnjaka u sklopu njemačkog kontingenta koji je stacioniran nasjeveroistoku te srednjeistočne zemlje, bilježi Radio SlobodnaEuropa.
ZAGREB, 29. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska već sudjeluje u mirovnoj misiji u Afganistanu s jednim vodom vojne policije, a u utorak su predstavnici hrvatske vlade u Berlinu dogovorili i slanje civilnih stručnjaka u sklopu njemačkog kontingenta koji je stacioniran na sjeveroistoku te srednjeistočne zemlje, bilježi Radio Slobodna Europa.

U pregovorima s predstavnicima njemačke vlade izaslanici hrvatskog glavnog stožera, ministarstva unutrašnjih poslova i ministarstva zdravstva dogovorili su i angažman hrvatskih diplomata, policijskih instruktora i medicinskog osoblja u Afganistanu, ističe u razgovoru za postaju nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović.

"Sa stanovišta zemlje i vlade činilo nam se izuzetno značajnim da zemlja pojačanjem angažmana u Afganistanu s jedne strane dokaže svoju međunarodnu odgovornost za potporu gašenju određenih kriznih žarišta i potporu ljudima u drugim zemljama, a nakon što smo takvu pomoć i sami dobivali u određenom trenutku", tumači Šimunović motive Zagreba za pojačani angažman u Afganistanu.

S druge pak strane on izdvaja tu odluku kao "dio našeg općenitog procesa ulaska u NATO", podsjećajući da je upravo zapadni vojni savez preuzeo zadaću očuvanja mira u toj srednjoistočnoj zemlji.

Što se tiče uloge hrvatskih diplomata, Šimunović tumači za RFE da bi oni trebali djelovati "kao civilni koordinatori, kao određena potpora lokalnim civilnim vlastima u smislu prenošenja iskustava u vezi s rješavanjem kriza".

"U tom je smislu njemačka strana od samog početka pokazivala veliko zanimanje za hrvatski angažman", ističe Šimunović, dodajući da se "s političkog stanovišta time odašilje pozitivan signal da cijela međunarodna zajednica sudjeluje u naporima da se stabilizira Afganistan".

"Način i opseg sudjelovanja hrvatskog civilnog saniteta tek treba dogovoriti ali u jesen kreće prvi vojno-sanitetski tim", napominje postaja, podsjećajući da slijedom Američko-jadranske povelje po jedan vojno-sanitetski tim u zasebnoj postrojbi trebaju poslati Makedonija, Albanija i Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙