FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD POZITIVNO O SURADNJI HRVATSKE S ICTY-JEM, POVRATKU SRBA

WASHINGTON,15. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države pozitivno ocjenjujusuradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) i napore na povratku izbjeglihSrba i očekuju da Hrvatska nastavi tim putem, rekla je u srijeduzamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika za južnu i središnjuEuropu Kathleen Stephens.
WASHINGTON,15. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države pozitivno ocjenjuju suradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) i napore na povratku izbjeglih Srba i očekuju da Hrvatska nastavi tim putem, rekla je u srijedu zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika za južnu i središnju Europu Kathleen Stephens.

Stephens je svjedočeći pred Odborom za vanjskopolitičke odnose američkog Senata o američkoj politici prema jugoistočnoj Europi rekla kako je hrvatska Vlada od stupanja na vlast u prosincu poduzela niz pozitivnih koraka u suradnji s Haškim sudom, povratku izbjeglih Srba i jačanju odnosa sa susjednim zemljama.

Napomenula je kako Sjedinjene Države žele da Hrvatska ostane na pravom putu i kako ima još posla koji treba obaviti.

Vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra obrane za međunarodnu sigurnosnu politiku Mira Ricardel je navela kako zemlje Jadranske povelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija snažno napreduju u reformi obrane i pripremama za članstvo u NATO-u i kako će im u tome pomoći Sjedinjene Države.

Govoreći o suradnji Hrvatske s Haškim sudom Stephens je istaknula kako je Hrvatska početkom 2004. Sudu izručila pet optuženih Hrvata iz BiH. "Odobravamo ove pozitivne poteze zagrebačkih dužnosnika i nadamo se da će se taj trend nastaviti uhićenjem i izručenjem Ante Gotovine", rekla je Stephens u svom pisanom svjedočenju.

Stephens je podsjetila na zaključke summita NATO-a u Istanbulu u kojima NATO inzistira na punoj suradnji s Haškim sudom i privođenju pravdi svih koje je Sud optužio.

Predsjedavajući saslušanja senator George Voinovich je navodeći kako je jedan od problema Balkana što su još uvijek na slobodi ratni zločinci, uključujući Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Antu Gotovinu, naglasio kako je bitno da Srbija i Crna Gora, BiH i Hrvatska pojačaju suradnju s Haškim sudom.

Važnost napretka na ovom polju on vidi u kontekstu nastojanja tih zemalja da se priključe Europskoj uniji i NATO-ovom Partnerstvu za mir. "Bez akcije da se uhite ovi pojedinci malo se mogu pomaknuti napori za napretkom prema europskim integracijama", rekao je on.

Glede povratka izbjeglih Srba Stephens je rekla da se hrvatska Vlada usredotočila na obnovu kuća Srba i rješavanje problema ilegalnog stanovanja u srpskim kućama kako bi pomogla povratak.

"Sadašnja vlada je poduzela pozitivne, konkretne mjere na povratku izbjeglica i izgleda da poduzima usklađeni napor da ispoštuje agresivne rokove za rješavanje obnove kuća i stanarskih prava", rekla je ona.

Naglasila je kako je nova Vlada od preuzimanja vlasti za samo šest mjeseci riješila 90 posto preostalih slučajeva ilegalnog stanovanja u srpskim kućama i kako je od oko 500 slučajeva neriješeno ostalo samo 55.

Stephens je napomenula kako je Vlada, nakon godina izbjegavanja, učinila napredak i u osiguravanju stanova za one koji su imali stanarsko pravo, ali da se tu još mnogo toga treba napraviti.

Navela je da se od skoro 300.000 Srba koji su napustili Hrvatsku tijekom sukoba u nju vratilo približno 137.000, a da je više od 200.000 izbjeglica ostalo u Srbiji i Crnoj Gori i BiH, te da je prema nedavnoj studiji OESS-a s protokom vremena sve manje vjerojatno da će se vratiti. Ona je naglasila kako SAD nastavlja ohrabrivati hrvatsku Vladu da osigura suradnju lokalnih vlasti u stvaranju "ozračja dobrodošlice" za one izbjegle Srbe koji se žele vratiti u svoje domove, uključujući odbacivanje neutemeljenih optužnica za ratne zločine protiv izbjeglih Srba.

Govoreći o približavanju zemalja Jadranske povelje NATO-u, Stephens je podsjetila kako je NATO u Istanbulu priznao njihov napredak u nastojanju da postanu članice Saveza.

Napomenuvši da je jedan od kriterija procjene spremnosti aspiranata za NATO regionalna suradnja, ona je kazala kako je Hrvatska poduzela niz mjera da ojača odnose sa susjednim zemljama.

Ricardel je u svom pisanom svjedočenju rekla kako Hrvatska, Albanija i Makedonija postižu "impresivan napredak da bi unaprijedile reformu obrane i pripremile se za članstvo u NATO-u".

Prema njezinim navodima, tri zemlje poduzimaju mjere da smanje vojne snage i restrukturiraju ih kako bi izgradile fleksibilnije, pokretljivije snage koje mogu bolje pridonijeti NATO-u.

U toj reformi tri zemlje mogu računati na pomoć SAD-a, kazala je ona. "Dovršili smo obrambenu procjenu sa svakom od ove tri zemlje kako bi im pomogli u planiranju i provedbi prioritetnih obrambenih reformi te izgradnji fleksibilnijih vojnih snaga", rekla je Ricardel.

Stephens je rekla kako Sjedinjene Države nastavljaju raditi s Hrvatskom kako bi osigurale postizanje sporazuma s njom o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom sudu pravde. "S takvim sporazumom...Sjedinjene Države bi bile u stanju bolje pomoći Hrvatskoj u provedbi potrebnih vojnih reformi za članstvo u NATO-u", rekla je ona.

Ricardel je naglasila kako su zemlje Jadranske povelje od korisnika sigurnosne pomoći postale one koji pridonose sigurnosti kao saveznici u globalnoj borbi protiv terorizma.

Hrvatska, Albanija i Makedonija dale su vojnike za misiju u Afganistanu, a Albanija i Makedonija i za Irak.

Stephens je rekla da SAD radi sa Zagrebom na mogućem davanju vojnika za koalicijske snage u Iraku i kako bi se veselile danu u kojem bi koalicija uključivala i hrvatske snage.

Govoreći o američkom odnosu prema regiji Stephens je rekla kako će Sjedinjene Države ostati angažirane na Balkanu kako bi dovršile započeti posao na realizaciji cjelovite, slobodne i mirne Europe.

Cilj SAD-a je integracija Balkana u euroatlantske institucije i vrijednosti demokracije, vladavine zakona i individualnih sloboda, rekla je Stephens.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙