FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRSKA JE IZGUBLJENA ATLANTIDA?

DUBLIN, 6. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Atlantida, legendarna otočnacivilizacija oko čijeg se postojanja rasprave vode već tisućamagodinama, bila je zapravo Irska, nova je teorija švedskogznanstvenika.
DUBLIN, 6. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Atlantida, legendarna otočna civilizacija oko čijeg se postojanja rasprave vode već tisućama godinama, bila je zapravo Irska, nova je teorija švedskog znanstvenika.

Grčki filozof Platon pisao je 360. godine prije Krista da je Atlantida bila otok u Atlantskom oceanu na kojem se napredna civilizacija razvila prije oko 11.500 godina, a uništena je u prirodnoj kataklizmi zbog koje je potonula pod more.

Švedski geograf Ulf Erlingsson u svojoj novoj knjizi tvrdi da geografske značajke i krajolik Platonove Atlantide gotovo u potpunosti odgovaraju Irskoj.

On smatra da mit o potonuloj Atlantidi ima svoje korijene u sudbini Dogger Banka, izolirane hridi u Sjevernom moru, stotinjak kilometara udaljene od sjeveroistočne obale Engleske, koja je potonula oko 6100. godine prije Krista kada ju je pogodio golemi val.

Švedski znanstvenik povezuje granice carstva Atlantiđana, koje navodi Platon, s geografskim razmještajem megalitskih spomenika u Europi i sjevernoj Africi, a njihovim hramovima smatra drevna groblja u Newgrangeu i Knowthu, sjeverno od Dublina, koja su starija od egipatskih piramida.

U knjizi "Atlantis from a Geographer's Perspective: Mapping the Fairy Land", koja izlazi idući mjesec, tvrdi da je 99.98 posto vjerojatno da je Platon imao pristup geografskim podacima o Irskoj.

Dosadašnje teorije Atlantidu su smještale kod Azora, 1.500 kilometara zapadno od portugalske obale, ili u Egejsko more. Mnogi je pak smatraju pukom Platonovom izmišljotinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙