FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUBLIN ŽELI DA IRSKI POSTANE SLUŽBENI JEZIK U EU

LONDON, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Irska je u srijedu izrazilaželju da irski jezik postane 21. službeni jezik Europske unije.
LONDON, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Irska je u srijedu izrazila želju da irski jezik postane 21. službeni jezik Europske unije.

Irski ministar za zajednicu, ruralna područja i gaeltacht (područja na kojima se govori irski) Eamon O'Cuiv izjavio je za Reuters da će irska vlada lobirati kako bi irski dobio status "radnog jezika", koji bi mu omogućio da ga se koristi u Europskom parlamentu.

"Ljudi u potpunosti shvaćaju važnost irskog jezika kao dijela bogatog kulturnog nasljeđa koje imamo", rekao je. "Sljedeći korak je otići i razgovarati s drugim zemljama članicama i procijeniti njihovu reakciju".

Irski dužnosnici smatraju da je svibanjsko proširenje EU s 15 na 25 članica dobra podloga za traženje irskog jezika kao službenog jezika unije, ali se neki europski dužnosnici potajice bune da je proširenje već i ovako EU pretvorilo u "babilonsku kulu" kojoj prijeti jezični kaos.

Glasnogovornik Europske komisije Erik Mamer nije želio davati nikakav komentar na irski zahtjev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙