FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA PETAK, 6. KOLOVOZA

ZAGREB, 5. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije zapetak, 6. kolovoza.
ZAGREB, 5. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za petak, 6. kolovoza.

ZAGREB - Hrvatski potrošači predviđaju da će se opće gospodarsko stanje u idućih godinu dana pogoršati, očekuju pogoršanje financijskog položaja svojih kućanstava, te slabljenje mogućnosti štednje i nabave trajnih potrošačkih dobara. Pokazuju to podatci potrošačkog testa kojeg su krajem drugog tromjesečja ove godine proveli Centar za istraživanje konjukture Privrednog vjesnika u suradnju s GfK Zagreb. Tako na pitanje kako će se opće gospodarsko stanje u Hrvatskoj mijenjati tijekom idućih 12 mjeseci, najveći dio kućanstava odgovara da će stanje ostati isto - 31,7 posto. Njih 20,8 posto misli pak da će biti malo gore, a 9,7 posto da će biti mnogo gore. Onih koji procjenjuje da bi stanje moglo biti malo bolje ima 13,8 posto, a znatno bolje tek 0,5 posto.

ZAGREB - Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj bilježe blago usporavanje godišnjih stopa rasta, što je uočljivije kod sektora stanovništva nego kod poduzeća, premda, bankama isplativiji, krediti stanovništvu i daje rastu po znatno višim stopama nego tvrtkama, na godišnjoj razini za 17 posto prema 3,9 posto kod poduzeća. Tako je stanje kredita banaka stanovništvu na kraju svibnja ove godine, po najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, iznosilo 56,8 milijardi kuna, što na godišnjoj razini, u odnosu na isti mjesec lani, predstavlja povećanje za 17 posto, ili za 8,2 milijarde kuna. No, kod sagledavanja kreditne zaduženosti građana zanimljivo je vidjeti koliko je stanje depozita stanovništva kod poslovnih banaka. Tako je, po podacima s kraja svibnja, stanovništvo u bankama imalo 9,4 milijarde kunskih i 62,7 milijardi kuna deviznih depozita.

ZAGREB - Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo registrirano ukupno 211.253 poslovna subjekta, od čega je aktivno bilo njih 94.384 ili 44,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da blizu četiri petine (78,6 posto) registriranih i preko tri četvrtine (76 posto) aktivnih subjekata otpada na četiri područja djelatnosti. Na prvom je mjestu trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 40,2 posto i aktivnih 37,6 posto. Udio ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti u registriranim poslovnim subjektima je 17,6 posto, a među aktivnim 8,3 posto. Slijede poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge sa 11,1 posto te sa 15,4 postotnim udjelom u aktivnim subjektima, te prerađivačka industrija sa 9,7 posto registriranih i 12,7 posto aktivnih pravnih subjekata.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙