FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UMAG: ISTARSKI RIBARI O izgredu u savudrijskoj vali

UMAG, 4. kolovoza (Hina) - Predsjednik Ceha ribara Istarske županijeŽeljko Majdenić ustvrdio je danas nakon najnovijih trzavica izmeđuhrvatskih i slovenskih ribara u Savudrijskoj vali, kako "slovenskiribari sve češće provociraju" i da je "to uzelo previše maha" te da je"vjerojatno riječ o usklađenoj akciji slovenskih ribara i slovenskepolicije".
UMAG, 4. kolovoza (Hina) - Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić ustvrdio je danas nakon najnovijih trzavica između hrvatskih i slovenskih ribara u Savudrijskoj vali, kako "slovenski ribari sve češće provociraju" i da je "to uzelo previše maha" te da je "vjerojatno riječ o usklađenoj akciji slovenskih ribara i slovenske policije".

Majdenić je na konferenciji za novinare rekao da slovenski ribari u zadnje vrijeme prelaze crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali koju su poštivali do prije tri mjeseca, odnosno do primitka Slovenije u EU.

"Najprije se u hrvatskim vodama pojave slovenski ribari, a onda i slovenska policija koja našim ribarima ne dopušta ribolov i spuštanje mreža te nas potiskuju sve južnije", kazao je Majdenić, dodavši kako je to nepojmljivo jer se sve događa u hrvatskim teritorijalnim vodama u kojima slovenska policija nema nikakvih ovlasti. Do prije nekoliko mjeseci nije bilo nikakvih problema, rekao je Majdenić, no sada se stanje znatno promijenilo, a istarski ribari ne mogu više, kako je rekao, "podnositi šikaniranje slovenske policije i neometanu krađu slovenskih ribara".

"Ulaskom Slovenije u Europsku uniju nije produžen kodeks ponašanja odnosno privremeni režim ribarenja u Savudrijskoj vali koji je vrijedio do 30. travnja, što znači da on više nije na snazi", ustvrdio je Majdenić. Po njegovoj ocjeni hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova trebao je diplomatsku notu, u kojoj Hrvatska upozorava na "često djelovanje slovenskih policijskih plovila" u hrvatskim vodama i na sprječavanje gospodarske djelatnosti hrvatskim ribara, nasloviti ne samo slovenskom veleposlanstvu u Hrvatskoj nego i Bruxellesu.

"Neprihvatljivo je da Slovenci nameću rješenja i pravila ponašanja na moru te smatramo da bi u ovom slučaju trebala reagirati i tijela Europske unije jer je Slovenija njezina punopravna članica", kazao je potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin.

Član županijskog Ceha ribara Daniele Kolec ustvrdio je kako slovenski ribari već godinu dana pokušavaju inscenirati problem na moru dok istarski ribari pokušavaju smiriti napetosti. Međutim, dodao je, ako hrvatska policija bude nemoćna, "istarski ribari neće sjediti prekriženih ruku, nego će poduzeti određene akcije".

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova danas je dalo do znanja da proučava hrvatsku prosvjednu notu zbog ulaska slovenskih policijskih plovila u hrvatske teritorijalne vode blizu Savudrije, ali ju je uprava slovenske policije već odbila, tvrdeći da se radilo o situaciji u kojoj su u slovenskim vodama neovlašteno boravile hrvatske ribarice i policija, javili su slovenski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙