FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kali: Ministar Čobanković na skupu o ribarstvu

KALI, 30. srpnja 2004. (Hina) -
KALI, 30. srpnja 2004. (Hina) -

Ribarstvo je jedna od vrlo važnih izvoznih grana, ali i uvjet opstanka stanovništva na otocima, a ta je djelatnost iznimno perspektivna, posebice za razvoj otoka, istaknuo je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković sudjelujući danas u Kalima na otoku Ugljenu u radu znastveno-stručnog skupa pod nazivom "Aktualni zadaci ribarstva".

No, rekao je, bolna točka našega ribarstva je nepostojanje odgovarajućih ribarskih luka, a luka u Kalima na Ugljanu je jedna od rijetkih kod nas.

Ministar Čobanković je podržao projekt "Srdela snack" kojega odnedavno promovira skupina stručnjaka predvođena dr. Antom Kolegom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a kojemu je cilj poticati potrošnju plave ribe, posebice srdele. Rekao je kako se nada da će projekt "Srdela snack" postati prepoznatljiv hrvatsko proizvod.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić ocijenio je kako je u Kalima prepoznat značaj i uloga ribarstva, pa se događa da iz grada ljudi dolaze na otok na posao u ribarstvu, a ne da s otoka odlaze. Nadam se da će drugdje u Hrvatskoj shvatiti značaj ribarstva, rekao je napominjući da je ribarstvo nenadomjestivo u razvoju otočnih lokalnih zajednica.

Naglasio je da je potrebno učiniti ribarstvo atraktivnom djelatnošću za mlade. No, potrebno je riješiti temeljena pitanja. Naši ribarski brodovi prosječno su stari više od 30 godina, a ribari su prosječno stariji 10 do 15 godina od svojih brodova.

Katavić je podsjetio da je Vlada donijela Nacionalni program za razvoj ribarstva u kojemu su data rješenja za neka goruća pitanja u toj djelatnosti. Osnivanjem Ministarstva mora prvi put su definitivno označeni rokovi za izgradnju ribarskih plovila, a u tijeku je prikupljanje ponuda.

Predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Tonči Božanić rekao je da je Ceh ribara uključen u razgovore s EU oko rješenja pitanja hrvatskog gospodarskog pojasa na moru. Nedopustivo je da Talijani nezakonito iskorištavaju taj pojas, rekao je Božanić, ali i dodao da se stvari kreću na bolje i da se nagomilani problemi u ribarstvu ipak počinju rješavati.

Skup u Kaliju su organizirali općinsko vijeće i Udruga kaljske ribarske noći, a pokrovitelji su mu hrvatska Akademija znanosti i umjetnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Zadarska županija.

(Hina) xima yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙