FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 3. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 3. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je u povodu Dana domovinske zahvalnosti posjetila hrvatske branitelje koji se u KBC-u Zagreb liječe od PTSP-a. Tom prigodom je rekla da je prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima zgotovljen, a trenutno se rade izračuni, budući da njegova provedba u cijelosti ovisi o proračunskim sredstvima. U zakonu će najvjerojatnije biti promijenjen ili ukinut rok kojim se temeljem postojećeg zakona braniteljima ograničava vrijeme (do 1997.) dokad su mogli oboljeti od PTSP-a, rekla je Kosor i najavila da će prijedlog zakona biti dostavljen braniteljima za mjesec dana, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja iduće godine.

ZAGREB - Početkom ovog tjedna na Jadranu je prijavljen 548.231 turist, što je tri posto manje prijavljenih gostiju nego lani u isto vrijeme, objavila je Hrvatska turistička zajednica. Prema prvim podatcima na Jadranu je jučer boravila 490.873 strana gosta, a domaćih turista bilo je prijavljeno 57.358. Od jadranskih regija, jedino Dalmacija bilježi približno isti broj turista kao i prošle godine, dok Istra i Kvarner bilježe pet, odnosno četiri posto manje gostiju nego početkom kolovoza prošle godine.

OPATIJA - Udruga hrvatskih restoratera upozorila je da je turistički promet u restaurantima manji za čak 40 posto nego prošle godine, te izrazila nezadovoljstvo novom zakonskom odredbom o nula promila alkohola u vozača. Predsjednik udruge Siniša Križanec zatražio je promjenu te odredbe u novom Zakon o cestovnom prometu, jer će otežati poslovanje restoratera, a smanjit će i prihod u državnom proračunu. Apelu Udruge hrvatskih restoratera pridružili su se i hrvatski vinari.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan pozdravio je današnju najavu iz Vlade da se za izgradnju dionice Dugopolje-Šestanovac raspiše javni natječaj, tvrdeći da je Vladu na takvu odluku, odnosno odustajanje od namjere da posao prepusti američkoj tvrtki Bechtel bez natječaja, prisilila žestoka kritika oporbe i stručne javnosti. "Vlada je obmanjivala javnost braneći svoju nakanu pokušavajući je pravdati i odlukama bivše vlade, tvrdeći da natječaj nije moguć. Kao što vidimo, natječaj ne samo da je moguć nego je i nužan, zahvaljujujući upravo i odlukama bivše vlade", rekao je Račan.

ZAGREB - Državni tajnik za osnovno obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Nevio Šetić, nakon što je obišao skladišta većih nakladnika udžbenika u Zagrebu, izjavio je da je Ministarstvo zadovoljno pripremama za sljedeću školsku godinu s obzirom na količinu posla. U skladištu "Profila" je oko 200 udžbeničkih naslova, "Školska knjiga" ima oko 620, a "Znanje" oko 70 naslova. Ministarstvo je zainteresirano da se pronađe djelotvorniji način proizvodnje i distribucije udžbenika, izjavio je Šetić. Iznio je najnovije izračune po kojima je ukupna cijena svih udžbenika osnovnih i srednjih škola 17,37 posto viša nego lani.

ROVINJ - Jedan od najvećih dirigenata današnjice Zubin Mehta sutra će navečer ravnati Izraelskom filharmonijom na velikom gala koncertu u pulskoj Areni, koji će se održati u sklopu ovogodišnjega 5. glazbeno-scenskog "Histria-festivala". Taj vrsni umjetnik, kome je to šesti posjet Hrvatskoj, u Rovinju je predstavio sutrašnji koncertni raspored, sastavljen od djela ruskih romantičara Nikolaja Rimskog Korsakova i Petra Iljiča Čajkovskog. Sutrašnji je koncert jedini ljetni nastup Izraelske filharmoje u ovom dijelu Europe.

PULA - U dvjema prometnim nesrećama na istarskim prometnicama jutros su poginule dvije osobe, izvijestila je istarska Policijska uprava. Na cesti Buje - Ponte Porton kod naselja Bijele zemlje jutros je oko sedam sati u izravnu sudaru "golfa" i teretnjaka poginuo Cvijan C. (66) iz Vojnića. Vozeći osobni automobil "volkswagen golf", njemačkih registarskih oznaka, on je iz još neutvrđenih razloga skrenuo na lijevu stranu kolnika i izravno se sudario s kamionom. Druga nesreća dogodila se jutros oko devet sati na tzv. pazinskoj zaobilaznici u kojoj je smrtno stradao 20-godišnji Damir Š. iz Kneževa. On je vozeći teretno vozilo iz još neutvrđenih razloga udario u teretnjak ispred sebe i sletio s kolnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙