FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 3. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 3. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog Crvenog križa i UNHCR-ova Ureda u Hrvatskoj potpisali su trojni memorandum o suradnji na zbrinjavanju tražitelja azila u privremenom prihvatnom centru u Šašnoj Gredi kraj Siska, gdje bi do osnivanja stalnog centra u Stubičkoj Slatini trebao biti smješten prvi azilant koji će taj status u Hrvatskoj dobiti nakon 1997. godine. Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić je naglasio kako će politika prema azilantima biti vrlo važna kod procjene Hrvatske u postupku njezina priključenja EU, čemu će, kaže, uvelike pridonijeti kvalitetni Zakon o azilu koji se temelji na konvencijama UN-a o zaštiti ljudskih prava te je usklađen s zakonodavstvom EU.

DUBROVNIK - Izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Yael Rubinstein i gospodarski savjetnik pri izraelskom veleposlanstvu sa sjedištem u Beču Josef Peri danas su posjetili Dubrovnik i s gradonačelnicom Dubravkom Šuicom razgovarali o gospodarskoj i kulturnoj suradnji, te o antisemitskoj izjavi Ive Zeca, HDZ-ova općinskog vijećnika Župe dubrovačke. Zec je na lipanjskoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke - na kojoj se raspravljalo o prodaji hotela "Srebreno", rekao da ne bi želio da u tu općinu kao vlasnici dođu Srbi i Židovi. Kad je slučaj odjeknuo u medijima, Zec je ustvrdio da je pritom mislio na opasnost od terorizma. Dubrovačka gradonačelnica je osudila Zečevu izjavu, naglasivši kako je ona u potpunoj suprotnosti s politikom HDZ-a i Vlade, te da je o tom slučaju raspravljao Županijski odbor HDZ-a, koji je proveo stegovni postupak protiv Zeca.

ZAGREB - Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić posjetio je danas 4. nacionalni vojni kontigent koji krajem kolovoza odlazi u mirovnu misiju u Afganistan. U misiju ISAF u Afganistan na šest mjeseci otputovat će 50 vojnika koji su danas u zagrebačkoj vojarni "Croatia" predstavili opremu i izveli metodsko-pokazne vježbe. U Glavnom stožeru očekuju da će oni imati složeniju zadaću u odnosu na dosadašnje kontigente budući da se u Afganistanu namjeravaju provesti demokratski izbori. Berić je rekao da Hrvatska ima pozive da proširi svoju misiju u Afganistanu pa su u tijeku pripreme medicinskog osoblja i policijskih instruktora. No, budući da proširenje misije ovisi o odluci Ministarstva obrane i Hrvatskog sabora zasad se ostaje na vodu vojne policije.

SINJ - Dvoje članova obitelji u čijem je vlasništvu jedno od dvaju stada zaraženih brucelozom na sinjskom području, majka i sin, hospitalizirani su jučer na zaraznom odjelu splitske bolnice, gdje se uspješno liječe antibioticima, doznaje se u Zavodu za javno zdravstvu Splitsko-dalmatinske županije. Veterinarske ekipe danas su do 11 sati usmrtile 1245 koza i ovaca zaraženih brucelozom u Krušvaru kod Dicma i Obrovcu kod Sinja. Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede izdala je naredbu da se nastavi ispitivanje svih stada ovaca i koza na tom dijelu cetinskog područja, a najavljena je kontrola i na širem području. Ta se bolest prvi put pojavila u Hrvatskoj nakon 1990. u Istri, a pretpostavlja se da je prenesena nekontroliranim uvozom stoke iz drugih zemalja, kažu u veterinarskoj upravi.

OSIJEK - Udruga građana Nezavisni Slavonije i Baranje na današnjoj konferenciji za novinare osudila je zakonske odredbe o nula posto alkohola u vozača, ocijenivši tu odluku "prenagljenom i jednom u nizu Vladinih pogrješnih oduka". Po mišljenju Nezavisnih Slavonije i Baranje taj će zakon izravno koristiti moćnom lobiju osiguravateljskih društava te da će se negativno odraziti na kontinentalni turizam koji je, po njihovu mišljenju, u nepovoljnijem položaju od morskog, jer su, primjerice, u Slavoniji i Baranji vinske ceste udaljene od hotela i do 30-ak kilometara, a na Jadranu su blizu hotela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙