FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: BALETNA PRaizvedba "Plesovi erosa"

SPLIT, 3. kolovoza 2004. (Hina) - Na pozornici tvrđave Gripe u petakće, 6. kolovoza, biti prikazana jedina baletna praizvedbaovogodišnjega jubilarnog 50. splitskog ljeta - "Plesovi erosa", naglazbu Richarda Wagnera i Carla Orffa, koju autorski potpisuje MilkoŠparemblek, a u produkciji splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta(HNK).
SPLIT, 3. kolovoza 2004. (Hina) - Na pozornici tvrđave Gripe u petak će, 6. kolovoza, biti prikazana jedina baletna praizvedba ovogodišnjega jubilarnog 50. splitskog ljeta - "Plesovi erosa", na glazbu Richarda Wagnera i Carla Orffa, koju autorski potpisuje Milko Šparemblek, a u produkciji splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Ravnateljica Baleta HNK Almira Osmanović na današnjoj je konferenciji za novinstvo rekla kako su u "splitskom teatru vrlo sretni i počašćeni što je Šparemblek prihvatio njihov poziv i pripremio tako zahtjevnu predstavu, u kojoj vrlo predano sudjeluje cijeli baletni ansambl HNK, pojačan prinovama iz splitskog baletnog studija.

Milko Šparemblek, autor koreografije, režije i dramaturgije, jer je riječ o djelima bez zadane dramaturgije i priče, naglasio je kako se predstava sastoji od dvaju sasvim različitih dijelova s potpuno drukčijim pristupom.

U prvom dijelu, "Matildine pjesme", na Wagnerovu glazbu, pratimo povijesni događaj, ljubavni susret skladatelja s gospođom Matildom. Glazba je nastala uglazbljenjem pjesama koje je Matilda napisala nakon tog događaja, a iz nje je poslije iznikla i opera "Tristan i Izolda", kazao je Šparemblek.

Drugi dio, "Trijumf Afrodite" na glazbu Carla Orffa, više je plesno djelo, svojevrstan balet buffo.

Almira Osmanović je napomenula kako će publika Splitskog ljeta dobiti predivnu predstavu u kojoj će se najbolje vidjeti Šparemblekov perfekcionizam i umijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙