FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLAVONsko-BARANJski nezavisni OSUDILI prometne ODREDBE O nula promila alkohola

OSIJEK,3. kolovoza (Hina ) - Udruga građana Nezavisni Slavonije iBaranje na današnjoj konferenciji za novinare osudila je zakonskeodredbe o nula posto alkohola u vozača, ocijenivši tu odluku"prenagljenom i jednom u nizu Vladinih pogrješnih oduka".
OSIJEK,3. kolovoza (Hina ) - Udruga građana Nezavisni Slavonije i Baranje na današnjoj konferenciji za novinare osudila je zakonske odredbe o nula posto alkohola u vozača, ocijenivši tu odluku "prenagljenom i jednom u nizu Vladinih pogrješnih oduka".

Upozorili su kako, među ostalim, nije uzeto u obzir iskustvo iz Engleske gdje je vozačima dopušteno 0,8 promil alkohola u krvi, a ondje je najmanje stradalih u prometu u Europi. Istodobno je zanemareno da se u bliskoistočnim državama, u kojima se alkohol uopće ne pije, događa najviše nesreća na svijetu, istaknuli su predstavnici te udruge.

Također "nije uzeto u obzir da su najčešći krivci za nesreće na našim cestama mladi i njihovo vozačkog neiskustvo, prevelika brzina, tehnički nedostatci na prometnicama", kazao je predsjednik te udruge Đuro Šen.

Po mišljenju Nezavisnih Slavonije i Baranje taj će zakon izravno koristiti moćnom lobiju osiguravateljskih društava te da će se negativno odraziti na kontinentalni turizam koji je, po njihovu mišljenju, u nepovoljnijem položaju od morskog, jer su, primjerice, u Slavoniji i Baranji vinske ceste udaljene od hotela i do 30-ak kilometara, a na Jadranu su blizu hotela.

Šen je također ustvrdio da je "država prevarila sve one koji su uzeli zajmove za podizanje vinograda ili gradnju vinskih podruma jer će se potrošnja vina osjetno smanjiti". Upozorii su i na opasnost da velik broj vozača neće plaćati novčane kazne ako budu imali makar i najmanju količinu alkohola u krvi, te će se na zatvorske kazne čekati godinama.

Ako se ne promijeni Zakon o prometu i odredbe o nula posto alkohola, Nezavisni Slavonije i Baradnje ističu da će evelike porasti potrošnja "coca cole" i ostalih uvoznih pića "pa će se puniti džepovi stranaca, a naši vinogradari osiromašiti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙