FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski SABOR: dvojba da li OGRANIČITI ILI ZABRANITI alkohol za vozače

ZAGREB,14. srpnja(Hina) - Zastupnički klubovi, ali i sami zastupnicipodijelili su se danas u Hrvatskom saboru oko toga treba li zadržatisadašnju odredbu da se kažnjava vozače s više od 0,5 promila alkoholau krvi, ili podržati Vladin prijedlog da se kažnjava svaka količinaalkohola.
ZAGREB,14. srpnja(Hina) - Zastupnički klubovi, ali i sami zastupnici podijelili su se danas u Hrvatskom saboru oko toga treba li zadržati sadašnju odredbu da se kažnjava vozače s više od 0,5 promila alkohola u krvi, ili podržati Vladin prijedlog da se kažnjava svaka količina alkohola.

Da se zastupnici oko tog pitanja nisu uspjeli dogovoriti ni unutar svojih klubova posvjedočio je u raspravi o novom zakonu o sigurnosti prometa na cestama, HDZ-ovac Ivan Jarnjak, koji se u svoje ime zauzeo da ostane važeća odredba od 0,5 promila.

Nekak' mi se nula, nula ne sviđa, izjavio je Jarnjak.

Saborski kuloari tvrde pak da premijer Ivo Sanader nije sinoć uspio nagovoriti većinu zastupnika HDZ-a da podrže potpunu zabranu pijenja alkohola za vozače, te da HDZ-ovci pripremaju kompromisni amandman kojim bi se dopustilo do 0,3 promila.

I dio oporbe drži da do 0,5 promila alkohola u krvi bitno ne utječe na sposobnost vozača, da ih stoga ne treba kažnjavati.

Alkohol je uzrok tek sedam posto prometnih nesreća, za vozača s 0,5 promila ne može se reći da je pijanac, izjavio je Damir Kajin (IDS), dodajući da je, kad je posrijedi Hrvatska, 'nula, nula' promila nulta točka razuma, a ne tolerancije.

Svoje teze Kajin argumentira podatkom da je u Velikoj Britaniji ili Irskoj dozvoljeno do 0,8 promila, upitavši zašto bi Hrvatska, kao turistička i tranzitna zemlja, trebala iskakati iz tih okvira?

Za zadržavanje važeće odredbe (0,5 promila) izričito su se zauzeli i klubovi HSP-a, Libre, HSU-u i HSLS-a.

HSP-ovac Pejo Trgovčević istaknuo je da je glavni uzrok nesreća needuciranost i neiskustvo vozača, a ne alkohol, da u nesrećama uzrokovanim alkoholom vozači u krvi imaju više od 0,5 promila.

Pero Kovačević (HSP) boji se da bi konkurentne turističke zemlje mogle iskoristiti naše restrikcije, poput obveznog nošenja kacige za bicikliste.

Zamislite da bakice od 80 godina ujutro kada idu po mlijeko moraju nositi kacige, rekao je Kovačević na što je ministar policije Marijan Mlinarić najavio amandman Vlade da se ta odredba ograniči na mlađe od 16 godina.

Đurđa Adlešić (HSLS/DC) zauzela se da se svaka koncentracija alkohola zabrani mladim vozačima, primjerice onima do 21 godine, a ostalima tolerira do 0,5 promila.

"Nismo mi najozbiljniji da o tome govorimo jer nas većina ima vozače i imunitet", poručila je zastupnicima.

Potporu Vladinom prijedlogu, pa tako i odredbi o kažnjavanju i najmanje količine alkohola, najavili su SDP i HSS, no kritike su usmjerili na odredbu po kojoj bi policajac mogao privremeno oduzeti vozačku dozvolu na 30 dana bez pokretanja prekršajnog postupka.

"Time se ozbiljno narušava pravna sigurnost građana, a policiji daje nedozvoljeni komoditet", rekao je Ivo Josipović (SDP).

Svi klubovi, uključujući i HDZ-ov, zauzeli su se da novi zakon na snagu stupi za najmanje mjesec dana od dana donošenja, kako bi se svi zainteresirani mogli educirati o novom režimu u prometu.

Vozače bi u tom vremenu stigli upozoriti i reći mu - bracek po novome ćeš biti kažnjen toliko i toliko, rekao je Jarnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙