FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKI UGOSTITELJI, VINARI I HOTELIJERI ZA VRAĆANJE DOPUŠTENE GRANICE OD 0,5 PROMILA

ZAGREB, 27. srpnja 2004. (Hina) - Ceh ugostitelja i turističkihdjelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatska udruga VinumCroaticum i Hrvatska udruga hotelijera zatražili su danas izmjenunovoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno vraćanje ranijeodredbe po kojoj se ne bi kažnjavali vozači s koncentracijom alkoholau krvi do 0,5 promila, priopćeno je danas iz HOK-a.
ZAGREB, 27. srpnja 2004. (Hina) - Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatska udruga Vinum Croaticum i Hrvatska udruga hotelijera zatražili su danas izmjenu novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno vraćanje ranije odredbe po kojoj se ne bi kažnjavali vozači s koncentracijom alkohola u krvi do 0,5 promila, priopćeno je danas iz HOK-a.

Naime, novim zakonom, koji bi trebao stupiti na snagu 20. kolovoza, kažnjavat će se vozači i s najmanjom količinom alkohola u krvi, čemu se ugostitelji, vinari i hotelijeri protive te traže odgodu primjene zakona, tvrdeći da bi propisivanje dopuštene količine alkohola u krvi za vrijeme vožnje od 0,0 promila moglo naštetiti hrvatskom turizmu.

HOK je u priopćenju izvijestio da su ugostitelji, vinari i hotelijeri na konferenciji za novinare u Lovrečici kraj Umaga ocijenili da je Zakon brzopleto donesen, da je previše represivan i u nekim dijelovim neutemeljen, jer, kažu, ne rješava osnovnu intenciju zakonodavca - da suzbije glavne uzroke nesreća u prometu.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić rekao je da ugostitelji nisu protiv zabrane vožnje u stanju pijanstva ili opijenosti, ali i upitao kako će Hrvatska, ako joj je namjera kao turističke zemlje isticati svoju turističku i gastronomsku ponudu, uz koju neizostavno idu i hrvatska vina, spriječiti goste da popiju "uobičajenu i normalnu čašu vina nakon ručka".

"Ovako restriktivan propis izravno utječe na kulturu življenja hrvatskih građana, ljubitelja vina, posebice stranih turista koje želimo privući u Hrvatsku", izjavio je predsjednik Udruge Vinum Croaticum Anton Katunar.

Upozorava na oprečnost u provođenju zakona jer, tvrdi, država s jedne strane potiče vinogradarstvo, a s druge strane onemogućuje konzumaciju vina.

Hrvatski ugostitelji, vinari i hotelijeri, za usporedbu, navode da razvijene i turistički orijentirane države (poput Austrije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Portugala, Belgije, Danske, Finske, Irske, Slovenije) dopuštaju vozačima koncentraciju alkohola do 0,5 promila u krvi, a da neke (kao Engleska, Luksemburg i Švicarska) toleriraju i do 0,8 promila i države su s manjim brojem prometnih nesreća.

S druge strane, ističu, države poput Češke, Estonije, Litve, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine ne dopuštaju nikakvu koncentraciju alkohola, a nisu izrazito turističke zemlje i imaju velik broj prometnih nesreća.

Navode i rezultate studije Svetske zdravstvene organizacije po kojima do dopuštene granice od 0,5 promila još uvijek nema posebnih rizika za sudjelovanje u prometu.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika te udruge vinara i hotelijera stoga traže izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama i vraćanje na ranije dopuštenih 0,5 promila, kaže se u priopćenju HOK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙