Kava s kofeinom povećava krvni tlak, uzrokuje ubrzano lupanje srca i nesanicu, a ona bez te tvari zauzima ovoga trenutka svega deset posto svjetskog tržišta.
No, u postupku uklanjanja kofeina gube se važni sastojci za dobar okus, pa su zahtjevi za ukusnom, kavom bez kofeina i dalje veliki.
Pokušaji da se karakteristike beskofeinske divlje vrste kave s Madagaskara ugrade u arapsku kavu, najćešće korištenu na svijetu, propali su.
Rješenje je bilo u pronalasku prirodne beskofeinske arapske kave, koja je poznata po izrazito kvalitetnom zrnu.
Upravo to učinili su profesor Paulo Mazzefera s brazilskog Sveučilišta Campinas u njegovi suradnici iz Poljoprivrednog instituta.
Nakon što su temeljito ispitali 3.000 stabljika kave, izolirali su onu s niskom razinom kofeina koja raste u Etiopiji, vjerojatno stoga što ima grešku na enzimu za proizvodnju te tvari.
Znanstvenici sada vjeruju da se to svojstvo križanjem može prebaciti u produktivnije i kvalitetnije vrste kave.