FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBJAVLJEN KATALOG HRVATSKIH PROZAISTA I PJESNIKA NA ENGLESKOM JEZIKU

ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Centar za knjigu objavio je kataloghrvatskih autora na engleskom jeziku "Croatian Literature 2000.-2003.Catalogue".
ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Centar za knjigu objavio je katalog hrvatskih autora na engleskom jeziku "Croatian Literature 2000.-2003. Catalogue".

Katalogu na 270 stranica predstavlja 133 prozna pisca i pjesnika koji su objavljivali između 2000. i 2003., a namijenjen je predstavljanju domaće književne produkcije stranim nakladnicima i agentima. Svaki je autor predstavljen biografijom, fotografijom te ulomkom iz djela, odnosno izborom pjesama.

Centar za knjigu, kako se ističe u priopćenju, odlučio se za što cjelovitiji prikaz hrvatskoga književnog stvaralaštva tijekom četiri godine, odabirući relativno velik broj autora, pri čemu su kriteriji izbora zasnovani na kritičkom i medijskom odjeku što su ga određena djela imala na domaćoj književnoj sceni te na drugim kvalitativnim prosudbama kao što su književne nagrade.

U izboru autora sudjelovali su urednici Branka Čegeca i Vande Mikšić te književni teoretičari i kritičari Zvonimir Mrkonjić, Jagna Pogačnik te Tvrtko Vuković.

Tekstove su na engleski jezik preveli Mario Suško, Miljenko Kovačićek, Miloš Đurđević, Daria Torre, Željko Bobanović i Caroline Hopkins, Andrea Pisac, Marijana Javornik Čubrić, Sunčica Kragulj, Viki Jakaša Borić, Maja Oršić Magdić, Iva Čorak te Tomislav Brlek. Neke su ulomke, pak, preveli sami autori ili ih napisali na engleskom jeziku (Josip Novaković, Sibila Petlevski, Lucija Stamać, Mario Suško, Damir Šodan, Drago Štambuk).

Veći broj fotografija autora potječe iz privatnih arhiva, a neke su od njih autorski radovi Ivana Balića Cobre, Ivana Posavca, Dragutina Dumančića, Hrvoja Grgića, Gorana Petercola, Bosiljka Domazeta, Tomislava Čuveljaka, Đurđice Tedeschi i Patricije Pešut.

Autor fotografije na naslovnoj stranici je Jasenko Rasol, a design je izradio Zlatko Kopljar.

Objavljivanje Kataloga potpomogli su Ministarstvo kulture te Grad Zagreb.

Katalog je samo dio projekta sveobuhvatne baze podataka o hrvatskim autorima i suvremenoj književnoj produkciji koja bi uskoro trebala biti dostupna, na engleskom i hrvatskom jeziku, na web stranicama Centra za knjigu.

(Hina) xpp/mc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙