FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PERUU OTKRIVENA VELIKA DREVNA PIVOVARA IZ VREMENA PRIJE INKA

CHICAGO/MIAMI, 1. kolovoza 2004. (Hina/Reuters/AP) - Američki arheoloziotkrili su u planinama na jugu Perua drevnu pivovaru iz vremena prijeInka u kojoj su pripadnici carstva Wari (Huari) prije više od 1.000godina proizvodili alkoholno piće slično pivu.
CHICAGO/MIAMI, 1. kolovoza 2004. (Hina/Reuters/AP) - Američki arheolozi otkrili su u planinama na jugu Perua drevnu pivovaru iz vremena prije Inka u kojoj su pripadnici carstva Wari (Huari) prije više od 1.000 godina proizvodili alkoholno piće slično pivu.

Floridsko sveučilište objavilo je da su njegovi arheolozi i istraživači iz čikaškog Field Museuma prastaru pivovaru u srpnju otkrili u planinskom gradiću Cerro Baulu, svetištu carstva Wari koje je današnjim Peruom vladalo najmanje četiri stotine godina prije Inka.

Na nalazištu smještenom na nadmorskoj visini od oko 2.400 metara pronađeno je 20-ak keramičkih posuda od 38 do 57 litara, pa znanstvenici procjenjuju da se u pivovari na dan proizvodilo i do nekoliko tisuća litara alkoholnog pića zvanog chicha.

Chicha se u ono doba dobivala uglavnom od bobica jedne vrste papra, dok se danas proizvodi od kukuruza.

Patrick Ryan Williams, pomoćni kustos Field Museuma, istaknuo je da bi mogla biti riječ o dosad najstarijoj pivovari pronađenoj u Andama, gdje se, inače, pivo na malo proizvodi već tisućama godina.

Civlizacija Wari na vrhuncu je bila od 700. do 1000. godine poslije Krista, osvojivši cijelu površinu današnjeg Perua nakon čega je naglo i tajanstveno počela propadati, vjerojatno zbog unutarnjih sukoba i prirodnih katastrofa.

Arheolozi Floridskog sveučilišta prošle su godine u Cerro Baulu otkrili prostorije za "ritualno opijanje" u kojima su se elite Warija gostile i opijale. Vjeruje se da su te prostorije bile i mjesto na kojem su se donosile važne političke i gospodarske odluke. Procjenjuje se da je svaki muškarac tijekom tih ceremonija ispijao oko 10 litara chiche.

Nalazište su, čini se, Wari sami uništili posebnim obrednim zatvaranjem. Zapalili su ga, bacili vrčeve u žeravicu i prije odlaska položili nekoliko ogrlica od poludragog kamenja, otkrivaju znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙