FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GORE NAPAO BUSHA, POZVAO DEMOKRATE NA BORBU ZA BIJELU KUĆU

WASHINGTON/BOSTON,27. srpnja(Hina) - Bivši američki potpredsjednik AlGore koji je kao predsjednički kandidat Demokratske stranke izgubiosporne izbore 2000., osudio je u ponedjeljak predsjednika Busha zbogloše gospodarske politike i Iraka, a glasače svoje stranke, od kojihmnogi vjeruju da su prošle izbore nepravedno izgubili, pozvao u borbuza Bijelu kuću.
WASHINGTON/BOSTON,27. srpnja(Hina) - Bivši američki potpredsjednik Al Gore koji je kao predsjednički kandidat Demokratske stranke izgubio sporne izbore 2000., osudio je u ponedjeljak predsjednika Busha zbog loše gospodarske politike i Iraka, a glasače svoje stranke, od kojih mnogi vjeruju da su prošle izbore nepravedno izgubili, pozvao u borbu za Bijelu kuću.

Gore, jedan od glavnih govornika prvoga dana kongresa Demokratske stranke, napao je Busha kao predsjednika koji je stvorio najveći proračunski manjak u američkoj povijesti, slabo vodio operaciju u Iraku i ugrozio građanske slobode u borbi protiv terorizma.

"Zar nam ne bi bilo bolje s novim predsjednikom koji nije spalio mostove prema našim saveznicima i koji može u svijetu obnoviti poštovanje prema Americi?", upitao je Gore tisuće delegata okupljenih u Bostonu na četverodnevnom kongresu.

Podsjećajući demokrate na razočaranje i gnjev zbog rezultata izbora 2000. Gore ih je pozvao da se usredotoče na dovođenje demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja i njegova potpredsjedničkog kandidata Johna Edwardsa u Bijelu kuću na izborima 2. studenoga.

Rekao im je da se pobrinu da se "ovaj put svaki glas prebroji", aludirajući na izbore 2000. kada je Bush sa samo 537 glasova prednosti osvojio saveznu državu Floridu i time dobio izbore nakon mjesec dana prebrojavanja glasova koje je okončao američki Vrhovni sud. Demokrati su optužili republikance da su mnogim crncima uskratili mogućnost da glasuju na izborima i onda se obratili sebi naklonjenom Vrhovnom sudu koji je okončao ponovno brojanje.

Drugi govornici prve kongresne večeri govorili su o Kerryjevim prijedlozima za obnovu ratom u Iraku narušenih američkih odnosa sa saveznicima, za stvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje zdravstvene skrbi za Amerikance.

Demokrati žele iskorisiti kongres u Bostonu da još nedovoljno poznatoga Kerryja koji će službeno u četvrtak prihvatiti nominaciju za predsjednika, predstave neodlučnim biračima kao ratnog heroja iz Vijetnama, tužitelja i senatora koji je život posvetio služenju naciji.

Gore je na masovni odaziv na izbore pozvao i demokrate i nezadovoljne Busheve republikance. Rekao je da ih je Bush izdao ne ostvarivši obećanje nove politike suosjećajnog konzervativizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙