FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAIR ZA EUROPSKOG POVJERENIKA NOMINIRAO KONTROVERZNOG PETERA MANDELSONA

LONDON, 23. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blairnominirao je u petak jednog od najkontroverznijih britanskihpolitičara Petera Mandelsona za budućeg britanskog predstavnika unovom sastavu Europske komisije, izvijestili su službeni izvori.
LONDON, 23. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blair nominirao je u petak jednog od najkontroverznijih britanskih političara Petera Mandelsona za budućeg britanskog predstavnika u novom sastavu Europske komisije, izvijestili su službeni izvori.

Mandelson (50) dosad je dva puta je morao istupiti iz vlade zbog skandala koji su se vezivali uz njegovo ime, no unatoč tomu uživa neograničeno povjerenje britanskoga premijera, a dugo je bio i njegov politički mentor.

Mandelson, za kojega se može reći da je u britanskim političkim krugovima neomiljen, bio je glavni politički strateg britanske Laburističke stranke, a novinari su ga prozvali "Princom tame". Godine 1994. zamjerio se i moćnom britanskom ministru financija Gordonu Brownu koji je pretendirao na mjesto predsjednika Laburističke starnke, no "zahvaljujući" Mandelsonu na to je mjesto imenovan Tony Blair.

"Europa je najbolje britansko ekonomsko tržište. Za budućnost Britanije iznimno je važan budući razvoj Europe, posebno nakon proširenja. Zato je Britancima potrebna najbolja osoba koja će našu zemlju predstavljati u Europi", rekao je Blair.

Mandelsonovo imenovanje na mjesto europskog povjerenika moglo bi zadovoljiti Europljane budući je kontroverzni političar oduvijek podupirao prihvaćanje eura u Velikoj Britaniji, no to mu je priskrbilo napade i nepopularnost među britanskim kolegama.

"Ovdje se radi o vraćanju usluga stranačkom kompanjonu u najgorem obliku", rekao je novinarima predsjednik britanskih konzervativaca Liam Fox.

Mandelson je 2001. smijenjen s dužnosti ministra za Sjevernu Irsku nakon što je obznanio da podupire zahtjeve za izdavanjem putovnica dvojici indijskih milijardera koji su pristali financirati londonski Millennium Dome. Prethodno je 1998. bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je pronevjerio svotu od 373.000 funti.

Analitičari ocjenjuju da će Mandelson sigurno odigrati ključnu ulogu u referendumu o ustavu EU-a čije je održavanje Blair obećao 2006.

Istodobno je iz Praga stigla vijest da će češka vlada kao svog predstavnika u budućoj Europskoj komisiji predložiti donedavnog socijaldemokratskog premijera Vladimira Špidlu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙