FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OMV KUPUJE RUMUNJSKI PETROM I PREUZIMA VODEĆU POZICIJU U SREDIŠNJOJ EUROPI

BEČ/BUKUREŠT, 23. srpnja 2004. (Hina/dpa/Reuters) - Austrijskanacionalna naftna kompanija OMV danas je potpisala sporazum opreuzimanju većinskog udjela u rumunjskom naftnom gigantu SNP Petrom,objavljeno je danas iz te kompanije.
BEČ/BUKUREŠT, 23. srpnja 2004. (Hina/dpa/Reuters) - Austrijska nacionalna naftna kompanija OMV danas je potpisala sporazum o preuzimanju većinskog udjela u rumunjskom naftnom gigantu SNP Petrom, objavljeno je danas iz te kompanije.

Kako se navodi u priopćenju, sporazum o preuzimanju 51 posto udjela u Petromu po cijeni između 1,39 i 1,52 milijarde eura potpisan je u Bukureštu. To je ujedno i najveće dosadašnje inozemno ulaganje te austrijske kompanije.

Taj sporazum, smatran ključnom provjerom rumunjske spremnosti na prodaju strateške imovine, trebao bi povisiti fiskalnu kredibilnost te bivše komunističke zemlje u inozemstvu, donijeti joj više kreditne rejtinge te pomoći pri planiranom priključenju Europskoj uniji u 2007.

Prema sporazumu, OMV je kupio 33,34 posto dionica Petroma u vlasništvu rumunjske države, i to po cijeni od 669 milijuna eura, a njegov je udjel povišen na 51 posto putem povećanja kapitala, objavilo je rumunjsko ministarstvo gospodarstva. OMV se tim sporazumom također obvezao preuzeti Petromove dugove u visini 292 milijuna eura. Čitava bi transakcija trebala biti dovršena tijekom posljednja tri mjeseca ove godine.

"U svojoj ponudi OMV je procijenio vrijednost Petroma na ukupno 2,23 milijarde eura", navodi se u priopćenju tog ministarstva. "OMV mora održati Petrom kao integriranu kompaniju za proizvodnju nafte i plina te zadržati neku ključnu imovinu u sektorima istraživanja i proizvodnje, što će toj tvrtki omogućiti proizvodnju najmanje 4,2 milijuna tona sirove nafte i najmanje 4,5 milijardi prostornih metara plina tijekom idućih pet godina".

OMV-ova mreža benzinskih crpki bit će proširena s 1.780 na gotovo 2.400, navodi se u priopćenju te kompanije. OMV će također dobiti pristup ogromnim naftnim rezervama ne samo u Rumunjskoj, već i u Kazahstanu.

Trenutno, Petrom zapošljava 57 tisuća ljudi, a OMV 6.100. S dvije rafinerije i oko 600 benzinskih crpki, Petrom kontrolira oko 50 posto domaćeg tržišta gorivom, a godišnje proizvede šest milijuna tona sirove nafte i 6,5 milijuna kubnih metara plina.

Generalni direktor OMV-a Wolfgang Ruttenstorfer kazao je da ta kompanija ovom kupnjom preuzima"vodeću ulogu u procesu konsolidacije u središnjoj i istočnoj Europi", te se razvija u "nedvojbeni broj jedan u regiji".

Godišnja proizvodnja nafte i plina OMV-a snažno će porasti na razinu od 340 milijuna barela, što znači da je ta tvrtka već premašila ciljeve postavljene za 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙