FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP otvara šaltere za talijansku manjinu u Rijeci i Puli

RIJEKA,22. srpnja(Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) otvoritće u zgradama policijskih uprava u Rijeci i Puli po jedan šalter zapripadnike talijanske nacionalne manjine 2. kolovoza ove godine,najavljeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u PUprimorsko-goranskoj.
RIJEKA,22. srpnja(Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) otvorit će u zgradama policijskih uprava u Rijeci i Puli po jedan šalter za pripadnike talijanske nacionalne manjine 2. kolovoza ove godine, najavljeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u PU primorsko-goranskoj.

Tako će pripadnicima talijanske nacionalne manjine, ali i talijanskim državljanima, biti omogućeno da sve isprave ishoduju na talijanskom jeziku, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i član vladine Stalne međuresorne komisije za izvršenje ugovora o pravima manjina između Italije i Hrvatske Žarko Katić.

Komisija nastoji ostvariti načela iz međunarodnih dokumenata koje je potpisala Hrvatska, kazao je Katić te dodao da se mnoga temeljna ljudska prava ostvaruju upravo putem Ministarstva unutarnjih poslova.

Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin iskazao je zadovoljstvo što je odluka o otvaranju šaltera, koju je Komisija donijela prije desetak dana, provedena u kratkom roku. Kazao je da je to rezultat sporazuma koji su zastupnici manjina potpisali s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom prije nekoliko mjeseci te ugovora o pravima nacionalnih manjina između Italije i Hrvatske.

"Smisao autohtonosti manjina je ostvarenje posebnih prava, a talijanska manjina u Rijeci jest autohtona", kazao je Radin. Dodao je da će uskoro svi pripadnici nacionalnih manjina, bez obzira na njihovu brojnost i autohtonost u pojedinom mjestu, moći imati dvojezične isprave.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun istaknuo je da je jedna od osnovnih zadaća Odjela za odnose s javnošću tog ministarstva otvorenost prema građanima i mijenjanje slike o policiji u društvu.

Mehun je najavio da će MUP raditi i na ostvarenju prava drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj te da će se u cijelom sustavu provoditi izobrazba za provedbu dvojezičnosti u pojedinim PU.

U riječkoj zgradi PU šalter za talijansku manjinu bit će na broju 10, a u Puli na broju 5.

Po podacima policije prošle je godine na području Primorsko-goranske policijske uprave izdano 707 dvojezičnih isparava, a ove godine 149.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙