FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 22. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati
ZAGREB, 22. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

ZAGREB

Žalbeno vijeće Haškog suda objavit će u četvrtak 29. srpnja presudu bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću, priopćio je Haški sud. Prvostupanjsko vijeće Blaškića je 3. ožujka 2000. proglasilo krivim i osudilo na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994., od kojih je najteži pokolj muslimana u selu Ahmići u travnju 1993. godine.

U žalbenom postupku obrana je, uvodeći nove dokaze pronađene nakon prvostupanjske presude, pozvala na oslobađanje njihova branjenika ili ponavljanje suđenja jer je smatrala da je prvostupanjski postupak uskraćivanjem ključnih dokaza i proceduralnim propustima bio do te mjere kompromitiran da je doveo u pitanje pravičnost suđenja te same presude.

Blaškić je u pritvoru od 1. travnja 1996. godine bez pravomoćne presude.

BEOGRAD

Za haaškim optuženikom Goranom Hadžićem raspisana je tjeralica, po nalogu nadležnog istražnog suca Posebnog odjela za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, piše beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka.

Tjeralica je raspisana nakon što je policija, postupajući po naredbi za prinudno privođenje Gorana Hadžića, obavijestila sud da se Hadžić ne nalazi na prijavljenoj adresi u obiteljskoj kući u Novom Sadu. Prema saznanjima "Danasa", Hadžić se još nalazi u Srbiji i Crnoj Gori.

Sonja Prostran, glasnogovornica Posebnog odjela za ratne zločine Okružnog suda, na upit "Danasa", nije željela ni potvrditi niti demantirati informaciju o tjeralici za Hadžićem.

STRASBOURG

Političke skupine Europskog parlamenta okupile su se u četvrtak kako bi definirale svoja stajališta prije glasovanja o potvrđivanju Josea Barrosa na položaju predsjednika Europske komisije, izjavio je predsjednik parlamenta Josep Borrell.

Europski parlament mora odobriti ili odbaciti imenovanje predsjednika Europske komisije većinom glasova. Europski socijalistički zastupnici (200 članova) podijeljeni su oko kandidature Duraoa Barrosa. Isto je s predstavnicima Saveza demokrata i liberala za Europu (88 predstavnika). Zastupnici skupine Europske pučke stranke, središnje formacije parlamenta s 268 članova, izrazili su naprotiv masovnu podršku imenovanom predsjedniku Komisije. Zeleni (42 zastupnika) mu se protive, isto kao i radikalna ljevica (41).

JERUZALEM

Izrael je ocijenio u četvrtak, na dan dolaska u Jeruzalem šefa europske diplomacije Javiera Solane, da se glasujući u UN-u protiv zida podignutog na Zapadnoj obali, Europska unija diskvalificirala u odigravanju aktivne diplomatske uloge u regiji.

"Premijer Ariel Sharon će, pri susretu sa Solanom, objasniti da se glasujući za tako parcijalnu palestinsku rezoluciju, koja negira legitimno pravo Izraela na samoobranu, EU ne može nadati odigrati aktivnu ulogu u regiji", kazao je neimenovani visoki izraelski dužnosnik.

Solana bi u četvrtak i petak trebao razgovarati sa Sharonom, kao i sa šefom diplomacije Sylvanom Shalomom i ministrom obrane Shaoulom Mofazom.

BAGDAD

Američki marinci su tijekom borbi na širem području grada Ramade, na zapadu Iraka, ubili 25 i ranili 17 iračkih gerilaca dok su još 25 zarobili, priopćila je u četvrtak američka vojska.

U okršaju je ranjeno 14 pripadnika američkih snaga ali nitko od njih nije u životnoj opasnosti, dodaje se u priopćenju američke vojske. Sukob se odigrao u srijedu popodne, kad je velika skupina gerilaca, oko 100 boraca, napala konvoj američke vojske. Napadniti vojnici su pozvali pojačanja koja su uskoro uz potporu zrakoplovstva odbila napadače i nanijela im velike gubitke.

KAIRO

Irak želi da u osiguranju UN-ove misije u Bagdadu sudjeluju arapske vojne snage, izjavio je u četvrtak irački premijer Iyad Allawi , nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu.

"Od Egipta smo zatražili da poduzme potrebne kontakte s predstavnicima drugih arapskih zemalja kako bi se zajamčilo da u osiguranju UN-ove misije u Bagdadu sudjeluju i arapske vojne snage", rekao je irački premijer.

KABUL

Tri američka državljana uhićena u Kabulu 5. srpnja jer ilegalno držali zatvor vodeći svoj "privatni rat" protiv terorizma, kontaktirali su s pripadnicima snaga koalicije, izjavio je u četvrtak glasnogovornik američke vojske zapovjednik Jon Siepmann istaknuvši kako oni nisu radili niti rade za koalicijske snage, prenosi agencija France Presse.

"Nakon nedavnog uhićenja trojice američkih državljana, koje je predvodio Jonathan Idema i njegova izručenja afganistanskim vlastima, istražili smo informacije prema kojima je on kontaktirao s pripadnicima koalicije", rekao je zapovjednik Siepmann na konferenciji za novinare održanoj u Kabulu.

5. srpnja zapadno od Kabula pripadnici afganistanske tajne službe uhitili su Jonathana Idemu, Brenta Bennetta i Edwarda Caraballa te četiri Afganistanca koji su ondje u tajnosti vodili zatvor.

RIM

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi, kome istječe mandat 31. listopada ove godine, vratit će se na talijansku političku pozornicu s namjerom da na izborima pobijedi sadašnjeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

"Vraćam se s namjerom da pobijedim i od studenoga ću započeti dugo putovanje po Italiji, iz grada u grad, za poticanje Masline i pripremu lijevog centra za vođenje zemlje", napisao je Prodi u dugom pismu koje objavljuje tjednik "Espresso" u broju koji će se od sutra nalaziti na svim talijanskim kioscima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙