FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAEL ISKLJUČUJE ULOGU ZA EUROPU NAKON GLASOVANJA U UN-U O ZIDU

JERUZALEM, 22. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Izrael je ocijenio u četvrtak,na dan dolaska u Jeruzalem šefa europske diplomacije Javiera Solane,da se glasujući u UN-u protiv zida podignutog na Zapadnoj obali,Europska unija diskvalificirala u odigravanju aktivne diplomatskeuloge u regiji.
JERUZALEM, 22. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Izrael je ocijenio u četvrtak, na dan dolaska u Jeruzalem šefa europske diplomacije Javiera Solane, da se glasujući u UN-u protiv zida podignutog na Zapadnoj obali, Europska unija diskvalificirala u odigravanju aktivne diplomatske uloge u regiji.

"Premijer Ariel Sharon će, pri susretu sa Solanom, objasniti da se glasujući za tako parcijalnu palestinsku rezoluciju, koja negira legitimno pravo Izraela na samoobranu, EU ne može nadati odigrati aktivnu ulogu u regiji", kazao je neimenovani visoki izraelski dužnosnik.

Solana bi u četvrtak i petak trebao razgovarati sa Sharonom, kao i sa šefom diplomacije Sylvanom Shalomom i ministrom obrane Shaoulom Mofazom.

Glavna skupština UN-a usvojila je u utorak velikom većinom rezoluciju kojom se zahtijeva da Izrael sruši gotovo posvuda, u skladu s mišljenjem Međunarodnog suda pravde, kontroverzni zid koji trenutno gradi na Zapadnoj obali.

Rezolucija, koju je predstavila skupina većinom arapskih ili muslimanskih zemalja, usvojena je sa 150 glasova nasuprot šest i deset suzdržanih. Osim Izraela, protiv su glasovali SAD i Australija.

Europska unija je glasovala jednoglasno u korist teksta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙