FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-OVA OPĆA SKUPŠTINA TRAŽI DA IZRAEL SRUŠI ZID KOJI GRADI NA ZAPADNOJ OBALI

WASHINGTON/NEW YORK,21. srpnja(Hina) - Opća skupština Ujedinjenihnaroda (UN) je u utorak velikom većinom usvojila rezoluciju kojomtraži da Izrael ispoštuje odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) isruši zid koji gradi na Zapadnoj Obali.
WASHINGTON/NEW YORK,21. srpnja(Hina) - Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) je u utorak velikom većinom usvojila rezoluciju kojom traži da Izrael ispoštuje odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) i sruši zid koji gradi na Zapadnoj Obali.

Opća skupština je glasovala sa 150 za, 6 protiv i 10 suzdržanih.

Svih 25 zemalja Europske unije je podržalo rezoluciju koju je predložio Jordan u ime arapskih država, nakon pregovora s Arapskom ligom koji su rezultirali izmijenjenim tekstom prihvatljivim za obje strane.

Izrael kao i njegov saveznik Sjedinjene Države su glasovale protiv.

Zamjenik veleposlanika SAD pri UN-u James Cunningham rekao je kako je rezolucija neuravnotežena i kako može ugroziti provedbu mirovnog plana između Izraelaca i Palestinaca.

Rezolucija Opće skupštine kao i presuda ICJ-a nisu pravno obvezatne.

UN-ov Međunarodni sud (ICJ) pravde je 9. srpnja u savjetodavnom mišljenju proglasio zid ilegalnim te da njegova gradnja mora odmah prestati, a da Izrael treba platiti odštetu Palestincima kojima je njegova gradnja nanijela štetu.

Izrael je odbio priznati presudu ICJ-a rekavši da nema ovlasti baviti se zidom koji naziva sigurnosnom ogradom tvrdeći da je gradi zbog obrane od palestinskih napadača-samoubojica.

Palestinci kažu da gradnja zida predstavlja zauzimanje njihovog zemljišta budući da se njegov dio gradi na tlu Zapadne Obale koji su Izraleci okupirali u ratu 1967. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙