FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIRKO NORAC PREBAČEN U ZAGREBAČKI ZATVOR U REMETINCU

ZAGREB, 21. srpnja 2004. (Hina) - Umirovljeni general Mirko Noracprebačen je iz riječkog zatvora u zagrebački zatvor u Remetincu,potvrdio je danas njegovog branitelj Željka Olujića.
ZAGREB, 21. srpnja 2004. (Hina) - Umirovljeni general Mirko Norac prebačen je iz riječkog zatvora u zagrebački zatvor u Remetincu, potvrdio je danas njegovog branitelj Željka Olujića.

"Pritvorska jedinica u Remetincu obavijestila me u subotu da je general Norac prebačen iz Rijeke u Zagreb", kazao je Hini Olujić.

U Ministarstvu pravosuđa danas nisu to ni potvrdili ni opovrgnuli.

"Budući da Norac ima status haškog pritvorenika, ne možemo ništa komentirati dok se s Haškim sudom ne završi propisana procedura i tek potom ćemo moći reći nešto više", kazala je glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić.

Norac je u Zagreb prebačen nakon tri i pol godine provedene u pritvoru riječkog zatvora u kojem je i dočekao pravomoćnost presude kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. na gospićkom području.

Norac je smješten u Odjelu za psihosocijalnu dijagnostiku u koju se inače šalju svi osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci. Na tom odjelu se nad zatvorenicima provodi medicinska, socijalna, psihološka, pedagoška i kriminološka obrada, nakon čega Središnji ured Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa odlučuje u kojoj će kaznionici ili zatvoru neki osuđenik služiti kaznu.

Na odluku gdje će Norac odslužiti kaznu odlučujuću ulogu će imati njegov status haškog pritvorenika, kazao je Olujić.

Naime, haško je tužiteljstvo protiv Norca u svibnju ove godine podiglo optužnicu zbog ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u operaciji Medački džep 1993. Dok Haški sud ne odluči hoće li njegov slučaj prepustiti hrvatskom pravosuđu, kao što se najavljuje i očekuje, Norac ima status haškog pritvorenika, a time i sva prava i ograničenja koja propisuje Haški sud.

Olujić je najavio da se neće protiviti prijedlogu tužiteljstva da se Norčev i predmet generala Rahima Ademija spoje. Kazao je da će do kraja tjedna o tome izvijestiti suca Liua Daquna, predsjednika sudskog vijeća zaduženog za slučaj Medački džep.

Olujić očekuje da će Haški sud do kraja idućeg tjedna odlučiti o spajanju predmeta, a da će se u jesen odlučivati o prepuštanju suđenja hrvatskom pravosuđu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙