FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba "Typography 23" američkoga Type Directors Cluba

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Izbor od 156 najboljih radova izcijeloga svijeta s područja tipografije primijenjene u područjimagrafičkoga dizajna, oglašavanja i novih medija poput weba iinteraktivne tehnologije, među kojima su i radovi hrvatskih dizajnera,predstavljen je na izložbi "Typography 23" otvorenoj večeras uHrvatskome društvu likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Izbor od 156 najboljih radova iz cijeloga svijeta s područja tipografije primijenjene u područjima grafičkoga dizajna, oglašavanja i novih medija poput weba i interaktivne tehnologije, među kojima su i radovi hrvatskih dizajnera, predstavljen je na izložbi "Typography 23" otvorenoj večeras u Hrvatskome društvu likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Ta je izložba prvi put postavljena u Hrvatskoj, iako je riječ o 48. godišnjoj izložbi Type Directors Cluba (TDC) iz New Yorka. Club je osnovan 1946. u jeku poslijeratne ekspanzije reklamne industrije i od tada se tradicionalno bavi "prepoznavanjem" najbolje tipografije, a prvu je izložbu organizirao 1954. godine. Od tada te godišnje izložbe, nakon New Yorka, putuju svjetskim gradovima.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeni su radovi koje je između 2350 radova iz 23 zemlje odabrao žiri u sastavu - Peter Ban, Mirko Ilić, Marion English Powers, Sarah Nelson, George Tscherny, Kurt Wiedermann i Allison Williams.

Među najboljim radovima su i oni hrvatskih dizajnera - Nedjeljka i Kristine Špoljar (Sensus Design Factory), Dejana Kršića i Dejana Dragosavca Rutte (Arkzin) te Ire Payer, Lane Cavar i Narcise Vukojević (Studio Cavarpayer).

Za prvo hrvatsko "gostovanje" zaslužni su Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i VIZUM - Udruga za promicanje vizualne kulture i vizualnih komunikacija. Budući da je Udruga VIZUM s TDC-om dogovorila da fundus izložbe ostane u Zagrebu, a namjerava i sljedeće godine u hrvatskoj metropoli predstaviti izložbu TDC-a, njezini se članovi nadaju da bi vrijedan fundus najboljega svjetskog dizajna mogao poslužiti kao baza nekoga budućeg zagrebačkog muzeja dizajna.

Tipografija se definira na različite načine - kao znanost o slovima i umjetnost korištenja tipografskih slova, a u stručnim knjigama određuje se kao umjetnost odabira odgovarajućega pisma za određeni projekt te organiziranja odabranoga pisma na način da se ostvari što učinkovitija komunikacija i što ugodnija ljudskom oku.

Izložba će biti otvorena do 30. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙