FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: AKVARELI, STUDIJE I CRTEŽI MORITZA VON SCHWINDA U GALERIJI BELVEDERE

BEČ, 14. srpnja 2004. (Hina) - U austrijskoj galeriji dvorca Belvedereu Beču u utorak navečer otvorena je izložba radova Moritza vonSchwinda (1804.-1871.) u povodu obljetnice njegovog 200. rođendana.
BEČ, 14. srpnja 2004. (Hina) - U austrijskoj galeriji dvorca Belvedere u Beču u utorak navečer otvorena je izložba radova Moritza von Schwinda (1804.-1871.) u povodu obljetnice njegovog 200. rođendana.

Na izložbi pod naslovom Moritz von Schwind - Čarobna frula, izloženo je 40 eksponata, crteža, akvarela, nacrta, studija za freske, kao i gipsani model lože Državne bečke opere, koju je Schwind oslikao freskama na temu iz Mozartove opere "Čarobna frula". Također su prikazane i knjige njegovih skica i studija.

"Izložba je prikaz procesa nastajanja tih djela", naglasio je, otvarajući izložbu, direktor Austrijske galerije Belvedere Gerbert Frodl.

Schwind se u svom likovnom stvaralaštvu bavio temama iz Mozartovih opera "Figarov pir" i "Don Giovanni", te osobito iz opere "Čarobna frula", što je 50 godina kasnije prenio na freske u loži Državne bečke opere. Posebno su poznate njegove freske "Kneginja noći" i "Papageno i papagena".

Moritz von Schwind bio je rođeni Bečanin, a 1828. otišao je u Muenchen, gdje je poslije završene Likovne akademije oslikao Muenchensku rezidenciju, kao i Kunsthale (umjetničku dvoranu) u Karlsruheu. Poznate su i njegove freske u muzeju Bezirksmuseum u bečkom Doebblingu. To su freske sa alegorijskim figurama koje simboliziranu prirodu, istinu i mir.

Izložba je otvorena do 26. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙