FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA HRVATSKO-SLOVENSKOJ GRANICI POČELE DJELOVATI MJEŠOVITE POLICIJSKE OPHODNJE

PORTOROŽ,20. srpnja(Hina) - Temeljem sporazuma između hrvatske islovenske vlade, u utorak su na pograničnom području između dvijezemlje, odnosno na hrvatsko-slovenskoj granici, počele djelovatimješovite policijske ophodnje, priopćili su na konferenciji za tisak uPortorožu čelnici lokalnih policijskih uprava.
PORTOROŽ,20. srpnja(Hina) - Temeljem sporazuma između hrvatske i slovenske vlade, u utorak su na pograničnom području između dvije zemlje, odnosno na hrvatsko-slovenskoj granici, počele djelovati mješovite policijske ophodnje, priopćili su na konferenciji za tisak u Portorožu čelnici lokalnih policijskih uprava.

Direktor Policijske uprave Kopar Emil Čebokli i načelnik istarske policije Loris Kozlevac istaknuli su da je uvođenje međugraničnih zajedničkih ophodnji temeljem sporazuma o međugraničnoj suradnji zapravo potvrda dobrih prijateljskih i profesionalnih odnosa dviju Policijskih uprava koji traju već deset godina.

Čebokli je ujedno izvjestio novinare kako je Slovenija ulaskom u Europsku uniju otvorila još dva nova granična prijelaza Rakitovec i Brezovica, a sukladno sporazumu o graničnom prometu i suradnji. Čebokli je izrazio zadovoljstvo izuzetnom suradnjom između kriminalističkih odjela jedne i druge policijske uprave što se, smatra on, posebno vidjelo u slučaju razrješenja trostrukog ubojstva slovenske obitelji u Rovinju.

"Bez uspješne suradnje triju država - Hrvatske, Italije i Slovenije - policija ne bi bila tako uspješna u cilju sprečavanja širenja međunarodnog kriminala preko granica, a posebno ilegalnih imigracija", rekao je Čebokli.

Kozlevac je kazao kako je početak djelovanja mješovitih policijskih ophodnji samo nadogradnja dosadašnjih dobrih odnosa te izvrsne suradnje hrvatske i slovenske policije. Dodao je kako je cilj ophodnji prvenstveno očuvanje sigurnosti na zajedničkoj granici u interesu stanovništva i jedne i druge strane.

Premda se mješovitim ophodnjama daju ovlasti da interveniraju na potezu od deset kilometara uz granicu jedne i druge države, načelnik uprave koparske policije Slavko Gerželj izrazio je uvjerenje da će se u praksi njihova aktivnosti svesti na svega par kilometara.

Po njegovim riječima, ophodnje će na području Slovenije uz granicu činiti dva slovenska, te jedan hrvatski policajac, a na hrvatskoj strani dva hrvatska i jedan slovenski policajac.

Na konferenciji za novinare je također istaknuto kako su u prvih šest mjeseci ove godine na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima u Istri zabilježena 222 slučaja pokušaja ilegalnih prijelaza granice, što je pet posto manje nego lani kada ih je u prvih šest mjeseci bilo 243.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙