FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER POHVALIO POČINITELJE NEUSPJELOG ATENTATA NA HITLERA

BERLIN, 19. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Njemački kancelar GerhardSchroeder pohvalio je u ponedjeljak u razgovoru za njemačku tv-postajuN24 njemačke časnike koji su 20. srpnja 1944. pokušali izvesti atentatna Adolfa Hitlera, naglasivši da su oni "uzor" svim Nijemcima.
BERLIN, 19. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder pohvalio je u ponedjeljak u razgovoru za njemačku tv-postaju N24 njemačke časnike koji su 20. srpnja 1944. pokušali izvesti atentat na Adolfa Hitlera, naglasivši da su oni "uzor" svim Nijemcima.

"Pokazali su da je tada postojala i druga, dobra i demokratska Njemačka", rekao je Schroeder uoči 60. obljetnice tog neuspjelog atentata.

"Osjećam duboko poštovanje i divljenje prema ženama i muškarcima koji su sudjelovali u pokretu otpora i koji su položili svoj život za Njemačku u kojoj mi, na sreću, živimo", dodao je kancelar.

Dana 20. srpnja 1944. časnici Wermachta, redovne njemačke vojske u doba nacizma, među kojima je bio i karizmatski grof Claus Schenk von Stauffenberg, pokušali su, vidjevši kamo ide III. Reich, ubiti Hitlera u Rastenburgu u istočnoj Pruskoj, u njegovu glavnom stožeru pod nazivom "Vučji brlog".

Neuspjeh atentata smatra se "jednom od najvećih tragedija XX. stoljeća": dok su plinske komore za židove i dalje radile punom snagom, između 20. srpnja 1944. i njemačke kapitulacije u svibnju 1945. poginulo je više od 4 milijuna Nijemaca, 1,5 milijun vojnika sovjetske Crvene armije i više od 100.000 američkih i britanskih vojnika te brojne druge žrtve diljem Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙